Steve Lichtag

27. červen 2010

Jezdí muž, který se živí natáčením v mořských hlubinách, na dovolenou? Kupodivu ano. Nedělní host Václava Žmolíka, režisér a potápěč Steve Lichtag, s úsměvem přiznává: „Před dvěma dny jsem se z jedné dovolené, kterou jsem strávil na americké Floridě, vrátil.“ Polehávání u pláži u něj však prý nehrozí – a to ani na Floridě. V pondělí 28. června bude hostem házenkář Filip Jícha.

Potápění – tak vypadá ideální dovolená Steva Lichtaga, byť to může znít jakkoliv paradoxně. Paradoxně proto, že právě potápěním se tento dobrodruh živí. Práce a dovolená tak pro něj mají mnoho společného, tvrdí muž, který má nyní za sebou premiéru svého nejnovějšího filmu. Ten se jmenuje Poslední lovci.

Tyto takzvané poslední lovce našel v Indonésii. O koho se vlastně jedná? „Jde o lovce vorvaňů, tedy oněch moby dicků, kteří jsou celosvětově chránění,“ upozorňuje Steve Lichtag pro posluchače. „Doslechl jsem se, že někde ještě existuje vesnice, kde je loví postaru, tradičním způsobem, tedy s harpunami. Než jsme tyto lovce našli, trvalo to tři roky.“

Dospělý vorvaň váží přibližně 40 tun, na délku má asi 20 metrů. To, že starý způsob jejich lovu dosud přetrval, se tak může zdát neuvěřitelné. „Lovci naskáčou do děravých lodiček, vyjedou na moře, zběsile pádlují a snaží se dohnat vorvaně. Někdy si pomáhají i ručně vyrobenými plachtami. A když vorvaně dojedou, vrhnou se na něj s bambusovými harpunami do vody. A pak začíná velký boj,“ naznačuje dramatické okamžiky lovu vorvaňů Steve Lichtag.

Jak úspěšní vlastně tito tradiční lovci bývají? A proč svou pozornost zaměřují pouze na vorvaně, ale velryby nechávají být? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Václav Žmolík se však svého hosta zeptal i na to, jak vlastně vypadá natáčení pod vodou nebo zda mu někdy hrozilo skutečné nebezpečí.

Záznam celého rozhovoru se Stevem Lichtagem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio