Stav nouze na běžný život dopad nemá, přibližuje situaci v Izraeli zástupce velvyslankyně

26. srpen 2024

V Izraeli druhý den platí stav nouze. Jde o reakci na útok libanonského militantního hnutí Hizballáh. To na Izrael vyslalo desítky raket a dronů. Hnutí úder označilo za první fázi odvety za červencové zabití vysokého představitele hnutí Fuáda Šukra. „Lidé chodí do práce za svými běžnými povinnosti, letiště znovu otevřelo, země standardně funguje,“ popisuje situaci v Izraeli zástupce české velvyslankyně Cyril Bumbálek.

Čtěte také

České ministerstvo zahraničí dál Čechy varuje před cestami do oblasti Gazy a k severní hranici Izraele. Máte informace o tom, kolik českých občanů v těchto oblastech je?

V tuto dobu je naprosté minimum českých občanů, kteří sem přicestovali na krátkodobé pobyty. Největší počet českých občanů jsou čeští krajané, lidé, kteří mají dvojí občanství, české a izraelské. To jsou lidé, kteří tady žijí více než 50 let.

Po eskalaci situace na Blízkém východě některé zahraniční aerolinky zrušily lety do Izraele. Jak výrazně to třeba turistům komplikuje možnost opustit zemi v případě zhoršení situace? Co by měli dělat?

Doporučujeme všem turistům, aby sledovali informace letecké společnosti, když mají zakoupenou letenku. Pokud víme, tak veškeré spoje mezi Prahou a Tel Avivem fungují, stále se lítá. Jedině může být problém, že ceny jsou vyšší, než standardně byly před několika měsíci.

Jaká je situace v Tel Avivu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související