Starostka Duchcova o protiromských pochodech: Znepokojení občanů chápu

Na několika místech České republiky se zítra konají protiromské pochody. Protestovat se bude třeba i v severočeském Duchcově. „Násilností se obávám. Jsou to však právě násilnosti, které toto všechno v Duchcově vyvolaly,“ připomíná Jitka Bártová, starostka Duchcova, napadení mladého páru, které zachytily bezpečnostní kamery.

Společnost se radikalizuje. Pozvánky na internetu do různých míst přibývají. Proč se česká společnost radikalizuje? „Znepokojení občanů chápu. Obávají se o svůj majetek a své bezpečí,“ podotýká Jitka Bártová před zítřejším protiromským pochodem.

Čtěte také

Právě Duchcov, kde se zítra bude také protestovat, vyhlásil Romům takzvanou nulovou toleranci. Radnice posílá do jejich domácností kontroly. „Posíláme kontroly do rodin, u nichž vidíme signály existujících problémů,“ vysvětluje Jitka Bártová.

Jaké jsou to signály? Co říká starostka Duchcova na adresu Agentury pro sociální začleňování a jejího ředitele Martina Šimáčka? Proč Duchcov privatizuje domy, v nichž bydlí převážně romská minorita? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru s Jitkou Bártovou.

Záznam celého rozhovoru s Jitkou Bártovou si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.