Stanislav Hrabě

11. červen 2010

Jednoduchost. Právě ta podle pátečního hosta Radiožurnálu, sportovního novináře Stanislava Hraběte, dělá z fotbalu fenomén. „Vzít míč a kopnout do něj zvládne už dítě. Koule je základ vesmíru. Kdyby vznikla nová civilizace, určitě by se na ní brzy objevil fotbal,“ tvrdí v odpovědi na otázku Tomáše Pancíře fotbalový expert deníku Sport. V sobotu 12. června bude hostem Vladimír Handlík, ctitel a konstruktér starých letadel.

Pro Evropana je fotbal přirozený sport, tvrdí Stanislav Hrabě. A dokládá – zatímco ve Spojených státech se malé dítě pro míč shýbne a hodí ho, v Evropě do něj ať už dívka, nebo chlapec vždy nejprve kopnou. Fotbal tak jako by byl podle Stanislava Hraběte zakódován už v našich genech.

Proto ani většině Čechů není třeba připomínat, proč byl pátečním hostem Dopoledního Radiožurnálu právě redaktor a fotbalový expert deníku Sport. Ti, co fotbalem žijí, totiž vědí – právě dnes začíná fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice.

Na šampionát se Stanislav Hrabě podle vlastních slov těší tím spíš, že letos mistrovství chybí konkrétní favorit. „Bude tam více mančaftů, které se budou chtít dostat až na místo nejvyšší. Můžeme se tak těšit jak na překvapení, tak na hezký fotbal,“ předpovídá redaktor deníku Sport.

Tomáš Pancíř se Stanislavem Hrabětem

Jihoafrický šampionát však nemá pouze onu fotbalovou stránku – jakákoli zmínka o něm totiž vyvolává i debaty o jeho stránce bezpečnostní a organizační. Například z výsledků ankety mezi posluchači Radiožurnálu vyplývá, že drtivá většina z nich se domnívá, že pořádat fotbalový šampionát právě v JAR není z bezpečnostního hlediska právě nejrozumnější.

A Stanislav Hrabě dává posluchačům za pravdu. „Je opravdu velké riziko pořádat šampionát v zemi, která je z bezpečnostního hlediska stále nebezpečnější. V době, kdy se uvažovalo, že by africký kontinent mohl hostit fotbalový šampionát, tedy v 90. letech, organizovala Jihoafrická republika Pohár afrických národů bez problémů. Ale během následujících 14 let došlo k obrovskému zhoršení tamní situace.“

Stanislav Hrabě

Hrozí podle něj nebezpečí řadovým fanouškům, kteří se na šampionát vypraví? A neohrozí výkony hráčů jihoafrické počasí, které bude pro evropské hráče nezvyklé? Také na tyto i další otázky odpovídal fotbalový expert Stanislav Hrabě v Dopoledním Radiožurnálu. A jeho odpovědi si poslechněte v audioarchívu Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru se Stanislavem Hrabětem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio