Stalinova vila byla pohodlným rájem pro vyhlášeného asketu

Ruské Soči je nejen dějištěm příští zimní olympiády, ale bývalo a je oblíbeným místem odpočinku sovětských a ruských politiků. Mnozí si zdejší přímořské subtropické klima oblíbili natolik, že si tu nechali vystavět státní vily. Jak a kde odpočíval diktátor Stalin?

Ke Stalinově vile v Zeleném háji se musíte docela hodně namáhat, protože cesta vede do kopce až na samý vrch. Je to ale velmi zdravé, protože se nacházíme v dendráriu, kde rostou vzácné stromy a keře z celé subtropické oblasti.

Už jsme se dostali nahoru. Stalinova vila by měla být zelené barvy. Proč, to nám vysvětlí zdejší rodák Jurij Zacharčenko: „Postavili šest chat najednou – hlavní Stalinovu, potom Vorošilovovu, Kaganovičovu, Buďonovovu, Molotovovu a Berijovu v mauretánském stylu. Aby měl Stalin všechny pěkně po ruce.“

Vila má maskovanou barvu

Čtěte také

Stavbu řídil osobně Lavrentij Berija, diplomovaný stavební technik a ministr vnitra proslulý svou zákeřností a krutostí. „V případě těchto rezidencí udělal výjimku a nenasadil tady vězně,“ říká historik Zacharčenko.

„Chata byla okamžitě natřena na zeleno kvůli maskování. Museli ovšem zbourat fontánu, protože je Stalin nesnášel. Považoval to za plýtvání energií i vodou.“

Naposledy tady Josif Vissarionovič pobýval krátce před smrtí v roce 1952. Tehdy jen seděl na verandě a dýchal svěží vzduch borového háje

Diktátor sem jezdil nejprve do lázní

Stalin byl vůbec podivín a asketa, podobně jako Hitler nebo Lenin. Krásně to dokládá jeho životní styl: „V samotné chatě jsou čtyři ložnice, protože Stalin nerad spal na jednom místě. Nejčastěji ale nocoval oblečený na svém oblíbeném koženém gauči v salonu.“

Jurij Zacharovič mi také vysvětlil, proč si Stalin toto místo oblíbil a proč sem tak často přijížděl: „V roce 1932 Stalin přijel do zdejších lázní Macesta. Bahenní koupele a zábaly mu hodně ulevily od bolesti nohou a kloubů. Neměl ale vlastní rezidenci a také silnice byly velmi špatné. Vydal proto nařízení, aby se postavila státní vila.“

Čtěte také

Naposledy tady Josif Vissarionovič pobýval krátce před smrtí v roce 1952. To už se ani nemyl, jen seděl na verandě a dýchal svěží vzduch borového háje. Kolem totiž rostou picundské borovice.

Luxusní sídlo pro asketu

„Dřív byla Stalinova vila jedním komplexem, který se jmenoval Zelený háj a měl jednoho ředitele. Teď tento areál jako celé Soči doslova roztrhali na kousky a samotnou vilu si pronajali nějací zbohatlíci z Moskvy,“ vysvětluje spisovatel Vladimír Učajev.

„Tohle je kinosál, kde se Stalin sám díval na filmy, měl rád komedie jako každý jiný. A tady je ten jeho divan – všimněte si, že z bezpečnostních důvodů jsou opěradla pancéřovaná,“ ukazuje správkyně, která nechtěla být jmenovaná, aby z toho neměla problémy.

Luxusní je i zařízení jídelny

„Pracovní stůl je také původní, stejně jako telefon a dokumenty podepsané Stalinem a Vorošilovem. Psací potřeby jsou darem čínského vůdce Mao Ce-tunga k 70. narozeninám v roce 1949. Měl tady i postel a skříň. Byl to asketa do morku kostí,“ dodává moje průvodkyně.

Neobyčejné schody

V rezidenci původně nevisely žádné obrazy, protože Stalin byl přesvědčený, že umělecká díla patří do galerií. Jediným rozptýlením, které si kromě filmů dopřál, byly kulečník a sauna. Do té se musí sestoupit po schodech, které ale také nejsou obyčejné. Výška schodu je totiž přizpůsobena Stalinovu kroku, aby to měl pohodlné.

Do Stalinovy vily se můžete dostat také na prohlídku, ale není otevřena každý den a návštěvu je třeba dohodnout předem.

autoři: Martin Dorazín ,
Spustit audio

Související