Stahujete aplikace z internetu? Tak vždy zvažujte rizika, varuje bezpečnostní analytik Pavel Bašta

29. květen 2014

Věděli jste, jak si takový hacker vydělává na živobytí? Uloupená data z počítače prodává, ale nejvíce se zaměřuje na bankovní účty uživatelů. „Běžná počítačová kriminalita se snaží získat soukromé údaje a vysát peníze z účtu. Jde především o peníze,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou Pavel Bašta z národního kyberbezpečnostního týmu Csirt.cz.

Výhodou hackerů je, že jsou vždy o krok napřed - nejsou omezení morálkou, navíc si útoky mohou vyzkoušet na internetu. „Obchodují například s velkým množstvím emailových adres, které se pak používají ke spamování,“ vysvětluje.

Na každý počítač na světě může v minutových intervalech probíhat i několik útoků. „Útočníci mají nástroje a s nimi skenují sítě, hledají chyby, které na počítačích mohou být. Ty pak automatickým způsobem zneužívají,“ nastiňuje.

Čtěte také

A jak poznáme, že se nám někdo naboural do počítače? „Dnes je to už těžké, některé viry dokázaly běžet i pod dohledem odborníků,“ říká s tím, že on sám se nejvíce setkává s běžnou kriminalitou, která má za úkol získat soukromé údaje k bankovními účtu.

S počtem nových zařízení, jako jsou chytré mobilní telefony, které se mohou připojit k síti, poroste i počet útoků. „Je potřeba se zamyslet, zda například hra, kterou si chceme stáhnout, potřebuje seznam mých kontaktů, zda potřebuje komunikovat po síti, a pak zvážit riziko, zda stojí za to si aplikaci nainstalovat,“ varuje.

Pavel Bašta, bezpečnostní analytik

Jak velké hrozí nebezpečí domácím počítačům přes sociální sítě? A bude vůbec internet někdy bezpečný? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio