Stačí kliknout. Nová mobilní aplikace usnadní komunikaci pacientů s lékaři z IKEMu

5. červen 2021

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny připravuje novou mobilní aplikaci pro všechny své pacienty. Pracují na ní špičkoví lékaři společně s vývojáři. Program s názvem IKEM Online lidem umožní sledovat aktuální data posledních vyšetření nebo třeba konzultovat zdravotní stav na dálku. Doktoři pro změnu uvidí údaje o aktuální fyzické kondici pacientů.

„Aplikace má barvy IKEMu,“ ukazuje ve svém mobilu návrh nové aplikace vedoucí odboru informatiky Institutu klinické a experimentální medicíny Petr Raška. Barvy a design ale nebudou pro pacienty tím zásadním.

„Pacienti budou mít aktuální laboratorní výsledky, texty ambulantních zpráv, budeme jim posílat notifikace k návštěvám, budou si moct požádat o recept nebo komunikovat s IKEMem,“ popisuje Petr Raška.

Petr Raška

V IKEMu už některé aplikace fungují. Je to například mTransplant, která je – jak už název napovídá – pro pacienty po transplantacích. Vznikající program IKEM Online zahrne dosavadní funkce, přidá další a dostupný bude po jednoduché registrace i ostatním pacientům.  

„Výhody jsou oboustranné. Pacienti často chodí po jiných pracovištích, aplikace bude tyto dokumenty moct fotit, tak aby se k nám rychleji dostaly.“ Jak Petr Raška dodává, lékaři uvidí i aktuální fyzickou kondici pacientů, a to v případě, že s nimi pacienti budou chtít sdílet data například z chytrých hodinek. „Pacienty, kteří budou mít velké výkyvy, pak přímo kontaktujeme.“ 

Vývojáři spolupracují i s lékaři

Institut klinické a experimentální medicíny letos slaví 50 let existence. Za tu dobu tu lékaři pomohli tisícům lidí a podíleli se na celé řadě inovací.

IKEM Online má začít fungovat letos v létě, vzniká z naprosté většiny přímo v Institutu klinické a experimentální medicíny. Pracují na něm nejen zdejší vývojáři, ale také lékařské kapacity – třeba přednosta kliniky nefrologie a transplantačního centra Ondřej Viklický. „Snažíme se, aby aplikace byla pro pacienty i pro lékaře příjemná. Nejde o natvrdo koupený produkt, vyvíjí se postupně,“ vysvětluje. 

Například už roky fungující aplikaci mTransplant aktivně využívá přes dva tisíce lidí. „Pečujeme o digitálně gramotné pacienty, to je velké plus. Oni sami jsou moc rádi, že se mohou informovat o svém zdravotním stavu a komunikovat s námi,“ doplňuje svou zkušenost s pacienty na klinice nefrologie Ondřej Viklický.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související