Srdce pod útokem hackerů? Kardiostimulátory dnes mají lepší zabezpečení než platební karty, ujišťuje lékař

21. únor 2019

Na 120 tisíc Čechů nosí podle kardiologické společnosti v srdci kardiostimulátor, který jim pomáhá vést plnohodnotný život. Současné modely navíc umí na dálku komunikovat s monitorovacím centrem a odesílat data o srdečních funkcích přímo k lékaři do ordinace. Mohou se kvůli připojení k síti stát terčem hackerských útoků?

Kardiostimulátor je pomocníkem lidského srdce. Na co by si jeho uživatelé měli dát pozor?

Kardiostimulátor

Kardiostimulátor dokáže pomoct při pomalém srdečním rytmu, bradykardii. Implantované defibrilátory zasáhnou při příliš rychlé akci srdeční, tachykardii. Jak tito malí velcí pomocníci vlastně fungují?

Otázky vzbuzuje především přenos dat z kardiostimulátoru do monitorovacího centra. K tomu totiž dochází po síti. Jak ale říká předseda České kardiologické společnosti Miloš Táborský, pacienti se nemají čeho bát. „Systémy jsou stoprocentně chráněné. Mají trojnásobné jištění,“ říká v rozhovoru s Jiřím Chumem.

Nebylo tomu tak ale prý vždy. Miloš Táborský přitom připomíná třeba americkou studii, která před třemi lety dokázala, že se kardiostimulátory potenciálně mohou stát terčem útoku hackerů. Zjištěné chyby prý ale byly odstraněny, a v současnosti je tedy technologie, kterou kardiostimulátory k přenosu dat používají, zcela bezpečná.

„V roce 2016 bylo teoreticky možné, aby hacker kardiostimulátor vypnul. Naštěstí k tomu nikdy nedošlo. V současné době už to možné není, a to za žádných okolností. Stupeň kybernetické bezpečnosti je u kardiostimulátoru minimálně o dva řády lepší než třeba u běžných platebních karet,“ shrnuje Miloš Táborský.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio