Spojené státy klimatické
Krize klimatu: 8 z 20 nejúčinnějších řešení se týká jídla, říká autor projektu Drawdown
Lepší ledničky a klimatizace, konec plýtvání jídlem nebo vzdělávání dívek v třetím světě. Právě to patří k nejúčinnějším řešením klimatické krize. Vyplývá to z propočtů projektu Drawdown, kterým se nejen v Americe inspirují jednotlivci, podniky, místní samosprávy, školy či církve. Za autorem projektu se do Kalifornie vydal Jan Kaliba.
Drawdown nabízí sto řešení, jak technicky i ekonomicky dostupnými metodami bojovat s globálním oteplováním. Na jednom z diskusních večerů v San Francisku se mluví o kompostování či létání, ale i o tom, jak lépe komunikovat s lidmi ve vlastním okolí. Drawdown žije vlastním životem, protože jeho autor razí zásadu, že on sám nikoho k žádné akci nepřesvědčuje. Jen s pomocí desítek vědců z celého světa sbírá data, vyhodnocuje je a předkládá zájemcům.
Třídění odpadků a farmářské trhy postup klimatické krize nezpomalí. Zbývá už jen tlak na politiky
Jednejte hned, i**oti. Tato slova vidí za suchou řečí varovných čísel a faktů ve zprávě mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu Kaisa Kosonenová z Greenpeace. Jsou určena zejména politikům zodpovědným za moc proměňovat nakládání s životním prostředím. Varování lidstvu před fatálním zvyšováním teploty je ale nezbytné brát si osobně. Od společnosti směrem k politikům toho ohledně ekologických hrozeb dosud moc nezaznělo.
Drawdown využívá data světových institucí, které projektují vývoj energetiky, populace a různých oborů do roku 2050. To dává do souvislosti s uhlíkovými emisemi a výsledky překvapují i Hawkena. Jako nejúčinnější řešení globálního oteplování ukazují inovace ledniček a klimatizací, odkud dnes unikají do atmosféry plyny mnohem škodlivější než ty uhlíkové. Mezi deset nejúčinnějších řešení ale patří i vzdělávání dívek, které vede k menší porodnosti ve třetím světě. A zásadní je plýtvání jídlem.
Paul Hawken žije v energeticky úsporném, v lese ukrytém domě v Mill Valley na sever od San Franciska. Kdysi pracoval pro Martina Luthera Kinga juniora, později založil několik ekologických podniků a je poradcem vlád i korporací, které se chtějí chovat šetrně k přírodě a ještě na tom vydělat.
„Nikdy jsem nepoužil slova jako měli byste, mohli byste nebo je potřeba. Tím se snažíte něco prosadit a v podstatě v druhých vyvoláváte pocit viny. Mým cílem je zmapovat situaci a zjistit, jaké máme jako lidstvo možnosti, nabídnout řešení. Pak se sami rozhodnete.“
Klimatické hnutí nešikovně komunikuje. Místo strašení je potřeba nabízet praktická řešení.
Paul Hawken
„Změna klimatu je skutečně existenciální hrozba a je potřeba rychle jednat. Ale klimatické hnutí je nešikovné v tom, jak komunikuje. Snaží se motivovat lidi tím, že je vystraší, jenže na to lidský mozek reaguje negativně. My naopak potřebujeme vědět, jak se chovat, co je možné, co je praktické.“
„Za poslední rok jsem zaznamenal skutečnou změnu. Znám mnoho lidí, kteří o problému klimatu věděli, ale nebyl v jejich životě tak důležitý. A teď si uvědomili, že jejich děti zdědí neobyvatelnou Zemi, jestli něco nepodnikneme.“
Jestli něco nepodnikneme, naše děti zdědí neobyvatelnou Zemi.
Paul Hawken
„Po celém světě vidím vynalézavost a mimořádné objevy s ohledem na oceány, lesy, jídlo, prostředí, dopravu, které budou mít velmi silný vliv na naši schopnost nejen neprodukovat skleníkové plyny, ale i odstranit uhlík z atmosféry. Ale nejde jen o to, mělo by to po všech stránkách zlepšit naše životy.“
„Celosvětově se vyhodí třetina jídla. Je levné, někdy je móda nesníst v restauraci všechno, špatně ho skladujeme, nakupujeme ho moc. Naše supermarkety chtějí jen produkty, které vypadají perfektně, jinak je vyhazují. A množství energie spotřebované na výrobu zrnka rýže, jednoho jablka nebo sklenice burákového másla je mimořádné.“
Omezit plýtvání jídlem a spotřebu masa
„Hned za tím je přechod na rostlinnou stravu, to znamená omezit maso, co nejvíc to jde. Neznamená to, že by se člověk musel stát veganem, ale maso má obrovský, obrovský dopad na klima. Obecně se osm z dvaceti nejúčinnějších řešení týká jídla a zemědělství.“
V příštím díle seriálu se podíváme do Berkeley, prvního města, které zavedlo bezmasé pondělky.
Související
-
Pěstování masa v laboratoři? První umělé hamburgery si objednáme prý už za pár let
Už v roce 1931 předpověděl pěstování umělého masa Winston Churchill. Dnes se vědci po celém světě pokoušejí tuto vizi naplnit.
-
Neplýtvat jídlem a vzdělávat dívky třetího světa. Překvapivé rady známého amerického konzultanta
Před půl stoletím pracoval pro Martina Luthera Kinga, pak se rozhodl proměnit vztah byznysu k životnímu prostředí. Host: Paul Hawken, konzultant vlád a korporací.
-
Nejíst maso a nelétat? Zjistěte, jak můžete omezit svou uhlíkovou stopu
Klimatická změna se v politice i ve společnosti stává čím dál důležitějším tématem. Podle odborníků proti ní má smysl bojovat i individuálně - omezením vlastní uhlíkové stopy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka