Pěstování masa v laboratoři? První umělé hamburgery si objednáme prý už za pár let

12. březen 2018

Už v roce 1931 předpověděl pěstování umělého masa Winston Churchill. Dnes se vědci po celém světě pokoušejí tuto vizi naplnit. Profesor Mark Post z Maastrichtské univerzity patří mezi ty nejznámější.

„Jeden hamburger dokážeme vyrobit za devět týdnů. Je to tedy mnohem rychlejší než vykrmit a odchovat krávy,“ říká nizozemský farmakolog Mark Post, který do Prahy přijel na konferenci SingularityU věnovanou vlivu moderních technologií na lidský život.

„Musíte si ale také uvědomit, že růst našeho masa je exponenciální, takže vyrobit dva hamburgery trvá devět týdnů a jeden den. Po devíti týdnech a dvou dnech už máme čtyři a tak dále,“ vysvětluje.

Umělé hamburgery budeme podle Marka Posta jíst možná dřív, než si myslíme. „V restauracích by mohly být dostupné za dva a půl až tři roky,“ odhaduje. „Aby se dalo umělé maso prodávat v obchodech, musí jeho cena klesnout pod cenu běžného masa.“

Kdy k tomu dojde, neumí vědec v současnosti říct, ale domnívá se, že to bude pár let po uvedení do restaurací.

Na steak zatím zapomeňte

Zatím se jedná pouze o hamburgery, vypěstovat umělý steak je totiž mnohem obtížnější. Na jeho výrobu je podle Marka Posta potřeba větší 3D struktura, ve které se buňky pěstují.

„Pak bychom také museli vypěstovat svalové a tukové buňky společně, zatím je pěstujeme odděleně,“ vysvětluje farmakolog.

V neposlední řadě vědci podle něj také pro výrobu steaku potřebují lepší systém průtoku tekutiny, aby se živiny a kyslík dostaly do každé části tkáně. „My lidé od toho máme krev,“ dodává.

Jak chutná umělé maso?

Vědci nechávají umělé maso vyrůst z kmenových buněk, které ještě nejsou diferencované, a tak je dokážou přimět vytvořit právě takovou tkáň, jakou potřebují.

Příprava umělého masa

Výroba většího množství masa už možná je, Mark Post ovšem ještě shání peníze pro startup, který za tímto účelem založil. Věří, že jeho nápad uspěje, a lidé budou časem ochotní jíst maso umělé.

„Lidé na ulici by vám asi řekli, že by umělé maso nejedli. Ale zjistili jsme, že když jim ukážeme studie a všechno jim vysvětlíme, nechají se přesvědčit,“ tvrdí vědec.

Nedávno to prý jeho tým zkusil u dvou stovek lidí, z nichž 60 procent řeklo, že by umělé maso chtěli ochutnat. „Byli zvědaví a dali si hamburger,“ usmívá se Mark Post. Žádný rozdíl v chuti prý tito dobrovolníci nezaznamenali.

Pravda ale je, že tito testovaní lidé ještě ve skutečnosti nejedli karbanátek z masa vypěstovaného v laboratoři. Nizozemský farmakolog jen vyměnil u vzorků štítky, aby si to respondenti mysleli.

autoři: Tea Veseláková , and
Spustit audio