Španělé oslavují, kdykoli mohou. Oslava stavby domu ale prý zanikla. Čím stavitelé ctí svou práci?

Španělé jsou známí tím, že dokážou využít každou příležitost k oslavám nebo zábavám. Pořádají tzv. Fiestu. Naše spolupracovnice Lubica Zlochová ale zjistila, že v porovnání s Čechy nebo se Slováky minimálně o jednu takovou fiestu přicházejí. Třeba tu, když se při stavbě domu dokončí nejvyšší patro stavby.

Čtěte také

Čtyři sourozenci Moraovi pracují ve stavebnictví už alespoň dvacet let. José Antonio a Carmelo, ti starší, mi říkají, že oslavu, když se postaví struktura nejvyššího poschodí domu, zažili jen jedinkrát. Zvyk je tu takový, že když se dokončí hrubá stavba, nahoru na dům sice umístí regionální zástavu. Ale už se nic neoslavuje.

Inspirace u Čechů a Slováků

Španělští bratři se zájmem poslouchají moje vyprávění o tom, že v Čechách nebo na Slovensku je to v této fázi stavby pokaždé pořádná slavnost. S hromadou jídla a pití. A že rozestavěný dům se označí ozdobeným stromečkem, listnatým či jehličnatým.

Na stavbě dnes platí přísná bezpečností pravidla. Oslavy s jídlem a pitím tam nepatří

Pravda, tato tradice v Čechách, na Slovensku či v Polsku udržuje spíš při individuálních stavbách rodinných domů, v menších městech či na venkově.

Sourozenci Moraovi připouští, že vědí od svého otce a strýců, což byli též stavitelé, že i ve Španělsku se kdysi dávno něco podobného pravidelně dělalo: takzvaná „fiesta de bandera“. Čili slavnost stavby. Na domě se vztyčí vlajka a stavbyvedoucí, zedníci, architekt i majitelé rozestavěného domu si společně posedí, pojedí a popijí.

Proč zanikla fiesta de bandera?

Na jedinou takovou oslavu, kterou Carmelo a José Antonio zažili, majitel donesl držkovou polévku a k ní se pilo pivo a víno. S Moraovými se zamýšlíme, proč se zvyk oslavit na stavbě část hotové práce už neudržel.

Čtěte také

Carmelo si myslí, že důvodem může být i to, že dnes platí a kontrolují se přísná bezpečnostní opatření na stavbách. Kdo tam nepracuje, nemá tam co pohledávat.

A samozřejmě se na staveništi nesmí pít alkohol. Takže žádné pivečko s klobáskou a držkovou polévkou, žádná muzika...

Alespoň mísa krevet!

José Antoniovi a Carmelovi, španělským zedníkům by však vůbec nevadilo, kdyby jim majitel domu, který právě staví, nějakou tu oslavu přece jen vystrojil.

Stačilo by prý, kdyby jim v tomto teple přinesl pár mís krevet, langustových salátů, grilované chobotnice či opečené sardinky. Zapít to studeným pivem nebo vínem by ho prý pak už pozvali oni do nedaleké taverny.

autoři: Ľubica Zlochová ,
Spustit audio

Související