Sňatkům homosexuálů v Německu brání počítačový systém. Nemůžou uvést stejné pohlaví

V Německu byli jednou rychlejší zákonodárci než počítačoví vývojáři. Už v červenci tam sice prošel zákon, který umožňuje sňatky homosexuálů, teď to ale vypadá, že tyto páry budou muset při vyplňování kolonek uvádět opačné pohlaví.

Zákon, který umožňuje párům stejného pohlaví uzavírat manželství, začne v Německu platit 1. října. „Jenže počítačový systém zatím neumožňuje homosexuálním párům při vyplňování kolonek uvést stejné pohlaví," potvrdila německá agentura DPA i noviny Berliner Morgenpost.

Ministerstvo vnitra už přiznalo, že problém musí vyřešit na celém území Německa. Navíc je nutné aktualizovat příslušný počítačový software, což může podle německého serveru Deutsche Welle trvat až rok.

Do té doby by homosexuální páry při uzavírání sňatků měly uvádět opačné pohlaví. Úřady v Berlíně navíc varují před dlouhými průtahy, až zákon začátkem října vstoupí v platnost.

Problém zkritizovala například berlínská pobočka Federace gayů a leseb v Německu. Ta je vůbec největší podobnou organizací v Německu. Její mluvčí Jorg Steinert zdůraznil, že je trapné, že v 21. století tak drobné úpravy způsobují podobné obtíže.

autor: bal
Spustit audio