Smraďoši lemuři a mnohonožky

19. červen 2014

Lemury řadíme mezi poloopice. Jsou to savci žijící výhradně na jednom z největších ostrovů světa – na Madagaskaru, kousek od Afriky. Mohou být malí třeba jako králík, ale mohou být velcí bezmála jeden metr.

Našla se kostra lemuřího prapředka, který byl dokonce kdysi pradávno velký jako osel. Někteří lemuři v noci spí a ve dne si užívají života, jiné druhy jsou činorodé v noci a přes den spí. Co mají společné? A co mají společného se smradem?

Lemur

Samci mají na zápěstí pachové žlázy – zjednodušeně řečeno jakési váčky se zapáchající tekutinou. Tu si neustále vtírají do srsti a do chlupů na svých dlouhých ocasech. Svým zápachem tak dávají najevo svým soupeřům: Pozor- tyhle samičky už jsou zadané. Jejich souboj však spočívá v tom, že se přebíjejí svým tělesným pachem a mávají přitom svými ocasy. Stejně jako např. u slonů je tedy nejúspěšnější největší smraďoch, nikoli největší silák.

Lemur

Teď na chvíli odbočíme k mnohonožkám. Jsou různě veliké – od pár milimetrů až po několikacentimetrové obry silné jako prst dospělého člověka – a mají různý počet nohou. Některé druhy mají po stranách těla žlázy s jedovatou a páchnoucí tekutinou. V případě nebezpečí nebo ohrožení tento jed vypouštějí. Žijí v různých koutech světa – i na Madagaskaru. A právě tam se mohou potkat třeba s lemurem, což je pro lemura blaho, pro mnohonožku rozhodně ne. Co tedy spojuje smraďochy lemury se smraďoškami mnohonožkami?

Logo

Lemuři jsou většinou vegetariáni, nejí maso. Ale např. lemur černý miluje jedovaté mnohonožky, jenomže je nejí. Pouze je v tlamě žužlá a mačká. To se mnohonožce pochopitelně nelíbí, a proto vypustí páchnoucí jedovatou tekutinu, ovšem v množství, které lemurovi není nebezpečné. Jen ho omámí tak, že vypadá jako opilý. Lemur se navíc páchnoucí tekutinou s velkou chutí potírá, takže zapáchá nejenom jako lemur, ale i jako mnohonožka.

To funguje podobně, jako když se člověk postříká repelentem, což je chemický odpuzovač např. komárů a klíšťat. Tak takhle si to umí lemur – vlastně příroda – zařídit.

To a všechno ostatní si zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.