Smlouva s ďáblem je věčná. A můj Faust možná nikdy nevyjde, říká výtvarník Petr Sís

22. březen 2020

Hlavními postavami jeho ilustrací bývají lidé, kteří rádi objevují svět: individualisté, kteří hledají dobro. Galileo, Darwin, Kolumbus nebo třeba Exupéry… a pak je tu doktor Faust. Už na první pohled je jasné, že tohle jméno mezi ostatní hrdiny ilustrací Petra Síse příliš nezapadá. A uvědomuje si to i samotný Petr Sís. 

Petr Sís: Malý princ je symbolem něčeho kosmického

Petr Sís

„Původně mělo sice jít o poctu Václavu Havlovi, ale originální obraz je velký asi jako obálka časopisu,“ vysvětlil po 10. hodině ve vysílání Radiožurnálu ilustrátor a grafik Petr Sís, z jehož obrazu se stala předloha k velkoformátovému gobelínu, který si můžete prohlédnout na pražském letišti.

„V deníčku po mém tatínkovi se píše: Pryč od Fausta, pryč! To vždycky špatně dopadne,“ vzpomíná známý český ilustrátor v rozhovoru s Lucií Výbornou. „Je to hrozně těžký materiál.“

Postava doktora Fausta už přitom inspirovala mnohé: maloval ho Rembrandt, psal o něm Goethe, Marlowe i Bulgakov. Jak ho uchopil samotný Sís,  se ale dost možná nikdy nedozvíme. Přestože maketu Fausta už Petr Sís vytvořil.

„Problém je v tom, že Faust je vlastně ďábel. V češtině totiž máme ďábla, ale máme taky čerta. Tohle třeba ve Spojených státech nefunguje – tam mají jen ďábla, o kterém lidé z církve nechtějí slyšet. Když tedy přijdu k nakladateli a řeknu, že dělám knihu o ďáblovi, tak mi jen řekne ‚na shledanou‘,“ směje se výtvarník, který v USA dlouhodobě žije.

V Americe je dnes všechno obrácené na hlavu. Všechno, v co jsem věřil od 60. let, je najednou jinak.
Petr Sís

Věčná smlouva

Jeho „faustovská“ maketa, kterou dosud schovává v šuplíku, se přitom neomezuje na samotného Fausta. Zahrnuje i příběh Faustova domu nebo dalších postav, o kterých se také říkávalo, že uzavřely smlouvu s ďáblem.

Makety dělám moc rád. Dělám je jen pro sebe. A je tam toho o 90 procent víc, než by se vešlo do knížky.
Petr Sís

„Když má někdo talent a něco mu vychází, říkává se: ‚To není možné, že napsal takhle dobrou knihu nebo natočil tak dobrý film, ten musel uzavřít nějakou smlouvu.‘ Takže jsem faustovské téma začal rozvádět a rozvádět – a najednou jsem zjistil, že to nemá konce!“ vzpomíná Petr Sís. „Smlouva s ďáblem je věčná věc.“

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio