Slovensko: Testování v romských osadách proběhlo bez potíží. Zájem ze strany Romů byl velký

8. listopad 2020

Na Slovensku druhý víkend pokračuje testování občanů na covid 19. Zatímco před týdnem byly otestovány všechny okresy, tento víkend jen ty, ve kterých počet infikovaných překročil hranici 0.7 %. Podíl pozitivně testovaných na covid 19 v romských komunitách se pohybuje přibližně na úrovni pozitivních případů v majoritě.

Romové se nechávají testovat z různých důvodů. Stejně jako ostatní mají obavy z onemocnění a z nákazy příbuzných. I když mnozí žijí ve špatných podmínkách a na malých prostorech tu žije mnoho lidí, nechtějí být zavřeni doma v karanténě.

Čtěte také

„Přišli jsme se nechat otestovat, abychom věděli, v jakém stavu jsme.“

„Chodí všichni, takže i my.“

Zájem o testování na koronavirus je ze strany Romů velký. Při testování aktivně pomáhá europoslanec Peter Pollák:

„Je velmi důležité, aby se nechalo otestovat co nejvíce lidí. Dále je důležité podchytit ty, kteří jsou pozitivní. Čím více jich zajistíme, tím je větší šance, že epidemie ustane.“

Armáda, která testování zabezpečuje organizačně, problémy s Romy neeviduje. Blíže příslušník ozbrojených sil SR Robert Pfefer:

„Nejsou žádné problémy. Všichni jsou disciplinovaní.“

Kolik Romů je aktuálně covid pozitivních zatím ze statistik není známo. Otázkou zůstává, co v případě, pokud se začnou počty pozitivně testovaných zvyšovat i v osadách. Více ministr obrany Jaroslav Nať a vládní zmocněnkyně pro romské komunity Andrea Bučková:

„Díky plošnému testování získáváme informace o lokálních nákazách. Zatím není na místě žádná diskuze na téma zavírání osad.“

„Naší snahou je v případě pozitivních výsledků zabezpečit těmto lidem potřebnou pomoc a to tak, aby neohrozili sebe ani své blízké.“

Obavy nejsou jen z koronaviru

Na Slovensku žije odhadem více jak 400 tisíc Romů. Mnozí nemají přístup k pitné vodě, žijí na hranici chudoby v nevyhovujících podmínkách. U řady z nich přetrvávají obavy nejen z nakažení koronavirem, ale i tuberkulózou. Primář Národního ústavu dětské tuberkulózy a respiračních chorob v Dolním Smokovci Peter Ferenc:

„Hygienické podmínky, sociální status či možnosti léčby jsou v této spádové oblasti dost omezené. Spolupráce rodičů dětí s lékaři je velmi složitá. Díky tomu je tuberkulóza v těchto lokalitách častější než u majoritní společnosti.“

Pomáhají asistenti osvěty zdraví

V romských osadách jsou pomocí asistenti osvěty zdraví. Pomáhají odhalovat ohniska infekčních chorob. Učí lidi starat se o svoje zdraví. Na Slovensku je téměř 600 asistentů, mezi které patří i Milan Polhoš, který žije přímo v romské osadě. Denně vyráží do terénu a ověřuje situaci mezi Romy:

„Vyrážím mezi 10 až 11 hodinou a doktorovi hlásím, jestli přibyly nové případy nebo jestli nastaly nějaké změny.“

Podle Polhoše obavy z možné nákazy koronavirem a následné karantény způsobují, že se obyvatelé osad více sledují a dbají o svůj zdravotní stav.

Spustit audio