Slováci dnem i nocí pálí alkohol, stát zvýší daně

Každá koruna se počítá, a proto i pálenice na Slovensku mají napilno. Od 1. března totiž vláda zvedá spotřební daň na alkohol. Kdo chce ještě ušetřit pár stokorun, tak si musí se svým koníčkem pospíšit. I proto kotle v palírnách hučí dnem i nocí. Litr kořalky bude stát o 10 korun víc a paliči se domnívají, že to povede zase jen k pálení na černo a tedy k výrobě nekvalitního destilátu.

Zatímco venku fučí nevlídný studený vítr a rozhání po vesnici alkoholické výpary, vnitřek domku rozpaluje cihlová pec, u které sedí téměř nepohnutě trojice mužů. Čekají na plody svého úsilí. Jozef Tokoš je nejstarší a do palírny chodí jako domů.

"Chodím sem pomalu 50 let, přiženil jsem se sem. Vždycky povídám, že pokud chcete kvalitu, abyste to mohli položit přes bar, jak se říká, nemůže toho v domácí pálenici nikdy dosáhnout. Musel by mít 'speciálku'," tvrdí Jozef Tokoš.

Starý pán sází na jistotu a vyšší spotřební daň ho netrápí. Ostatně všelijaké zdražení už zažil mockrát. Naopak Jaroslav Válek je začátečník. Letos naložil švestky poprvé a těší se na 70 litrů slivovice. Stihnul to ještě v únoru, a tak ušetří 700 korun.

Destilační zařízení pálenice

"Samozřejmě jsem rád, že jsem objednaný na únor, ne na březen. Nějaká koruna navíc to bude. Když to mám, tak to vypálím. Litr alkoholu stojí v obchodě 300 korun," vysvětluje svoje pohnutky.

Vypálení jednoho litru kořaly stojí 120 korun. Za kvalitu ručí a ruku do ohně dává Peter Hoferka. Klečí u pece a do kotle přihazuje dřevěné trámky. Zájemci se zapsali už vloni, a tak se palič nezastaví. "Připadá mi to ještě laciné, 11 korun na litru. Na to, že to člověk musí nasbírat, dovézt sem i se dřevem... Dřevo jinak zajistí obecní úřad a bereme pět eur od kotle. Většinou od lidí z měst, kteří nemají dřevo. Ostatní si dovezou svoje," přibližuje Peter Hoferka.

Peter Hoferka přikládá pod kotel

Pálenice je obecní a její vedoucí Ján Míšaný do ní chtěl zavést kvůli čistotě plyn. Ovšem zastupitelé to odmítli. Ne však kvůli penězům, ale kvůli kvalitě. Báli se, že z plynové pálenice poteče horší kořalka. A to by byla v Uníně ostuda. "Myslí si, že se to žene a tím klesá kvalita alkoholu. I když nemusí. Na plynu se také dá nastavit teplota, jakou potřebuji, ale... Páleníka žene, aby toho co nejvíce vyrobil," míní Ján Míšaný.

Pálenici má na starost už devátou sezónu. Kořalku prý však skoro vůbec nepije. Jenom po ránu si dává štamprli, jak se říká, na červa. Přesto se obává, že vyšší spotřební daň nepřinese nic dobrého. Přibude pálení načerno. "Stát víc nezíská, protože přijde méně lidí do pálenic. Jde o kvalitu. Nechci tvrdit, že někteří nemají doma dobré zařízení, ale většinou jde kvalita pryč a metyl se vrací do alkoholu a tím je zdravotně závadný," vysvětluje.

Pálenice ve slovenském Uníně

Ať už dopadne pálení kořalky jakkoliv, v každém případě je to radostná událost pro všechny strany. Pěstitel si odnese kvalitní materiál, obecní úřad dostane z každé stokoruny 25 korun a na tři čtvrtiny se může těšit ministr financí.

mapa
Zvětšit mapu: Unín
autor: lsm
Spustit audio