Šlachta vs. Janulík. Zvítězí v Břeclavi „viditelný“ expolicista nebo lékař s podporou velké strany?

V senátním obvodu číslo 56 Břeclav se ve druhém kole utká bývalý elitní policista Robert Šlachta z hnutí Přísaha a poslanec Miloslav Janulík z hnutí ANO. V čem vidí oba kandidáti své přednosti? Jakým oblastem by se chtěli v případě zvolení v senátu věnovat? Oba uchazeče pozval k mikrofonu Tomáš Pancíř.

Když za vámi na mítinku, na náměstí nebo na ulici přijde volič a zeptá se, proč má volit vás, v čem vy byste byl lepší senátor než váš protikandidát, co odpovídáte, pane Šlachto?

Robert Šlachta: Lidé, co mě znají, vědí, co dělám, ať jsem byl u policie nebo v politice. Jak jsem viditelný, pracovitý, jak se snažím pro lidi pracovat, tak jim nabízím právě tuto variantu.

Nejsem spjat s žádnou velkou politickou stranou, takže nikdo z Prahy mě nebude diktovat, jakým způsobem mám rozhodovat, jakým způsobem se mám jako senátor chovat, a opravdu můžu hájit zájmy těch občanů v tom senátním obvodu. Třeba pan Košťál, stávající senátor za Spolu, byl určitým způsobem samozřejmě svazován vládou a tím, co vláda prosazovala.

Čtěte také

Takže jim dávám: volte Roberta Šlachtu, volte mě, protože jsem takový, jaký jsem. Jsem člověk, který pro občany udělá opravdu maximum. Jsem pracovitý, chodím po ulicích, bavím se s lidmi a budu prosazovat jejich zájmy. To si myslím, že je naprosto zásadní.

Pan Janulík je 11 let poslancem. Já jsem se ptal lidí na ulici, kdo ví, kdo zná pana Košťála nebo pana Janulíka. Ptám se těch lidí – samozřejmě to musí zhodnotit lidé, jakým způsobem je viditelný.

Pane Janulíku, co vy odpovídáte na otázku, proč by v tomto duelu měli lidé volit právě vás? V čem jste nebo byl byste lepší senátor než pan Šlachta?

Miloslav Janulík: Určitě neodpovídám sebechválou, že bych byl vynikající, od toho jsem dalek. Samozřejmě ale můžu nabídnout a nabízím, že mám zázemí nejsilnějšího politického hnutí v republice. Náš politický systém funguje na principu politických stran či hnutí – koneckonců pan Šlachta má také hnutí, takže to není tak, že se člověk rozhodne jenom sám za sebe. Oni jsou ale mimoparlamentní, tak je to pak otázka reálné síly k prosazení něčeho.

Čtěte také

Slíbit se dá cokoli, slibem se nezarmoutí. Otázka praktické politiky je ale jiná, protože hájit zájmy jako jednotlivec je iluzorní. Zázemí, odborné i jiné, toho velkého hnutí nebo velké strany je samozřejmě nezastupitelné. A teď jde o to, s čím tam člověk chce přijít.

My tam už nějaký klub máme, a kdyby se nám podařilo jej výrazným způsobem rozšířit, jako že k tomu máme našlápnuto, tak ta síla bude daleko větší. Ale síla jednoho senátora je bohužel jenom silou jednoho senátora. Když něco lidem slíbí, je otázka, jak to potom jeden senátor dokáže prakticky naplnit.

Já tu zkušenost mám jedenáctiletou – z toho praktického úhlu, ze života politického uplatňování moci. Byl jsem koaliční, teď jsem opoziční poslanec, a to jsou neocenitelné zkušenosti. Já vím, jak ta zákonodárná moc chodí, nemusím se nic učit. Ale díky tomu, co mám za sebou, nemůžu slibovat nesplnitelné věci.

Priority

Pojďme k tomu, co je možná nejdůležitější, co možná vaše voliče zajímá nejvíc ze všeho: co byste chtěli v příštích šesti letech v Senátu prosazovat. Pane Šlachto, co jsou tři hlavní priority, se kterými kandidujete do Senátu?

Čtěte také

RŠ: V prvé řadě, protože bydlím v Pohořelicích, tam nás pálí a celou dobu se řeší dostavba rychlostní komunikace mezi Pohořelicemi a Mikulovem. Takže angažovat se tímto směrem.

Možná lidé zaznamenali snahu Ministerstva životního prostředí zřídit Chráněnou krajinnou oblast Soutok. Já jsem objížděl starosty – je to přes nevoli starostů, přes nevoli vlastníků pozemku. Teď je tam půlroční odklad na to, aby se vyřídily námitky, takže určitě v tom se angažovat.

A třetí věc je taková moje osobní směrem k dobrovolným hasičům. Dobrovolní hasiči, což teď vidíme po povodni, mají velký problém s nasazováním. Myslím, že zákonodárná iniciativa, která je senátorům dána, se může podílet na zpracování návrhu zákona, aby zaměstnavatel byl určitým způsobem refundován.

Se mnou hasiči spolupracují, mají nějaké návrhy, ale kdyby byli refundovaní, mohlo by jim to umožňovat přístup i ze zaměstnání.

Teď stejný prostor, stejná otázka pro Miloslava Janulíka. Jaké jsou vaše hlavní priority, které byste chtěl v příštích šesti letech v Senátu prosazovat?

Čtěte také

MJ: Když se vrátím k té problematice CHKO Soutok, já jsem z Podluží, z Kostic, takže dobře vím, jak to tam je s tím lužním lesem a jak je ta snaha velmi negativně vnímána v podstatě všemi lidmi tam, protože by to znamenalo pro občany výrazné ztížení života. To určitě vzbuzuje velké otázky.

Ale vrátím se k tomu, jak funguje ta podstata. Senát samozřejmě sice má zákonodárnou iniciativu, ale musí to být určitý počet senátorů, kteří zákon vytvoří. Normálně to funguje tak, že vláda dává návrhy zákonů, které jdou do Sněmovny, Sněmovna je ve třech čteních schvaluje, a pak je posílá do Senátu. Takže možnost tam něco reálně ovlivnit, neřku-li zvrátit, je velmi omezená – a já za tu dobu vím, jak to funguje.

To znamená, že vy nemáte ambici jako senátor nějaké legislativní změny protlačit?

MJ: Ambici mám, ale legislativní změny se daleko snáz protlačují přes Sněmovnu. Co se cílů, samozřejmě mě trápí pokles porodnosti, který zasáhl republiku. Já to mám z ordinace, ne z médií. Je to věc na mnoho let, podle demografického stromu na 80 roků ovlivní fungování této republiky. Čili to je jedna z věcí. Rád bych, aby se zlepšila podpora mateřství, vůbec podpora rodiny jako takové, aby lidé měli motivací děti mít.

Čtěte také

Dvě křesla

Otázka na závěr: pan Janulík je členem parlamentu – jste poslancem. Proč chcete přestoupit do horní komory?

MJ: My jsme dospěli k názoru, že ta újma, kterou utrpí náš klub tím, že bych se někam přesunul, je daleko menší než to, že bych dokázal posílit senátní klub. Zájemců je mnoho, jak je vidět, ale díky tomu, že se tady pohybujeme takovou dobu, víme, jak to je.

Takže kolektivní rozhodnutí, dá se říct?

MJ: Ano, dá se říct, že je to kolektivní rozhodnutí.

Hnutí Přísaha má předpokládám ambice v příštích sněmovních volbách získat poslanecké mandáty. Pane Šlachto, pokud budete teď zvolen senátorem, budete se snažit naopak za rok přestoupit ze Senátu do Sněmovny, nebo pokud budete v Senátu, tak už ve sněmovních volbách za rok nebudete kandidovat?

RŠ: Pomůžu ti určitě hnutí – pokud bych byl zvolen, zůstávám v Senátu.

Takže byste nekandidoval za rok?

RŠ: Ne, ne. Pomůžu samozřejmě ve volbách určitou tváří, ale teď je na stole Senát a řešíme pouze Senát.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh
Spustit audio

Související