Hájek vs. Kunčar. Zvítězí v senátních volbách práce v regionu a včelaři, nebo předchozí zkušenosti z horní komory?

V senátním obvodě číslo 80 na Zlínsku se ze šestice uchazečů v prvním kole prosadil ekonom a vysokoškolský učitel Oldřich Hájek (ANO), který je vyzyvatelem současného senátora Patrika Kunčara (KDU-ČSL). Jak chtějí přesvědčit své voliče, aby přišli k druhému kolu voleb?

Máte pocit, že by se nějak výrazně měly měnit volební zákony? Máme za sebou diskusi, jestli by náhodou volby do krajských zastupitelstev a třetiny senátu nebylo vhodnější odložit kvůli povodním, které zasáhly i část vašeho regionu.

OH: To je taková technická otázka, o které jsme slyšeli v minulých dnech velmi mnoho. Slyšeli jsme poměrně oprávněné volání z oblastí zasažených povodněmi o tom, aby byly volby odloženy, protože technicky bylo pro celou řadu obcí velmi náročné zajistit řádný průběh voleb. Viděli jsme například obce, kde byla volební účast opravdu minimální v důsledku toho, že lidé řešili naprosto jiné priority, než účast ve volbách do krajů či do horní komory parlamentu.

Čtěte také

Na druhé straně máme nastavené zákony tak, aby nedošlo k ohrožení demokracie v důsledku nějakého velmi jednoduchého odložení voleb a tím pádem posunutí celého demokratického volebního procesu. Myslím tedy, že mechanismus, jaký máme nastavený, je správný.

Takováto reakce na odložení voleb by byla vhodná, nicméně dostali jsme se do nějakého časového legislativního rámce, který by byl velmi obtížně překonatelný, proto asi – byť to možná nebylo úplně vhodné pro některé oblasti – volby v celé té republice proběhly.

Sám říkáte, pane senátore, že musíte vysvětlovat, že jsou to volby dvoukolové, že mezi prvním a druhým kolem je jenom týden, a že volby do krajských zastupitelstev i do třetiny senátu jsou dvoudenní. Nebyla nějaká úvaha, jak celý způsob volby zjednodušit?

PK: Myslím si, že úvah už byla celá řada. Určitě by stálo za to zvážit jednodenní volby, jak je to i v jiných evropských zemích. Jedno zjednodušení už bylo schváleno, akorát vstoupí v platnost pro příští parlamentní volby – volby by se vždy měly konat první víkend v říjnu.

I toto totiž byla nevýhoda, že tentokrát volby byly neuvěřitelně brzy v září a všichni, kandidáti i politické strany, měli velmi málo času na to, aby mobilizovali voliče a vysvětlovali své programy, aby proběhly diskuze, mítinky, setkání a tak dále. K tomu vnesly tragické povodně totální chaos, zejména co se týká Severní Moravy a obcí, které byly výrazně postiženy.

OH: Jen bych doplnil k tématu jednodenních voleb: myslím, že by to nebyla úplně vhodná právní úprava s ohledem na to, že v současné době bojujeme s poměrně nízkou volební účastí do tohoto typu voleb. Obávám se, že jednodenní volby by nepřispěly k tomu, aby větší část populace přišla volit. Když se také podíváme na důsledky těchto povodní, které ovlivnily celou volební účast, tak naopak dvoudenní systém poskytuje těmto lidem možnost přijít volit v těchto těžkých situacích.

Čtěte také

Když si vzpomeneme na některé výroky některých významných politických představitelů směrem k senátu, nebyla to příliš příkrá slova, například, když předseda Hnutí ANO svého času říkal, že senát je úplně zbytečný?

OH: Já si myslím, že senát rozhodně zbytečný není. Určitě mám opačný názor, protože si myslím, že senát hodně doplňuje demokratickou soustavu institucí našeho státu a určitě hraje roli, kterou by měl hrát.

KDU-ČSL senát nekritizovala. V čem naopak vidíte, pane senátore, fenomén Jiřího Čunka (KDU-ČSL)? Zase vyhrál v prvním kole. Když jsme se ho ptali ve vysílání, jak to dělá, říkal, že pracuje.

PK: Jiří Čunek sám o sobě řekl, že jeho jméno už je značka, takže lidé možná trošku volí ze setrvačnosti. Pracuje, určitě má výhodu, že byl hejtmanem, je stávajícím starostou a bývalým starostou Vsetína, je lidem blíž. Má víc možností dostat se do médií, což je také důležité, protože jako senátoři i poslanci bojujeme s tím, abychom vůbec dokázali své názory do médií dostat.

Jenom bych se ještě vrátil k senátu a k té důležitosti. Slova Andreje Babiše a případně dalších o zbytečnosti senátu jsme nesli nelibě. Teď se tato slova zázračným způsobem vytratila. Nelibě jsem nesl i to, když Andrej Babiš v minulosti kritizoval kumulaci funkcí a teď, když hnutí ANO přistoupilo ke kumulaci funkcí, tak to najednou nevadí.

Je vidět, jak se názory mění a proto jsem rád, že je tady senát jako výrazná pojistka ústavní demokracie, kdy není možné některé klíčové zákony změnit bez souhlasu senátu. Myslím si, že je to dobře a přispívá to i k lepší politické kultuře České republiky.

Čtěte také

Je něco, čím opravdu přesvědčíte voliče, aby k tomu druhému kolu přišli? Jaký je váš volební tahák, pane Hájku?

OH: Můj volební tahák je určitě kontinuální práce v regionu. V regionu působím, pracuji, podnikám, působí zde celá řada mých přátel, žije zde má rodina, snažím se být opravdu celou dobu na blízku.

Jsem také místopředseda Českého svazu včelařů pro okres Zlín, takže neustále navštěvuji jednotlivé včelařské organizace, kde se věnuji jejich pečlivé práci, pomáhám jim s celou řadou administrativních dokumentů a podobně, takže jsem přesvědčen, že na to budou voliči slyšet a přijdou nás podpořit.

Na co, pane senátore, byste chtěl, aby slyšeli vaši voliči?

PK: Samozřejmě na moji předchozí práci v rámci senátního regionu, kdy dlouholetě podporuji různé spolky, hasiče, obce, plesy. Snažím se pomáhat všem, kteří se na mě obrátili.

Jsou to za ty roky stovky lidí, kterým jsem pomáhal řešit jejich problémy a věřím, že si to řekli mezi sebou a že budou vědět, že jsem pro tento region víc než deset let pracoval na plný výkon. Věřím, že je přesvědčím k tomu, aby k těm volbám přišli a dali mi svůj hlas. 

Proč lze v případě Patrika Kunčara podle jeho oponenta mluvit o kumulaci funkcí? A jak se liší jejich volební programy? Poslechněte si celý senátní duel.

autoři: Jan Pokorný , kma
Spustit audio

Související