Simona Stašová

"Zasvětila jsem život divadlu. Divadlo miluju nejvíc a právě divadlo mi nejvíc dalo i vzalo." To říká host středečního Dopoledního Radiožurnálu, herečka Simona Stašová. Společně s Danielou Karafiátovou vzpomínala nejen na své herecké začátky, ale také vysvětlovala, proč je pro ni důležité umět se do postavy, kterou ztvárňuje, vcítit. Ve čtvrtek 2. dubna bude hostem krasobruslař Jevgenij Pljuščenko.

"Buď tomu dáš všechno, nebo jdi dělat něco jiného," řekla jí prý kdysi matka, herečka Jiřina Bohdalová, o hereckém povolání. "A měla pravdu," hodnotí dnes Simona Stašová. Herectví podle svých slov opravdu dala maximum - a její snaha byla loni završena cenou Thálie. O té úspěšná divadelní, filmová i seriálová herečka říká: "Pokud bych si měla vybrat ze všech cen, které na trhu existují, vybrala bych si Thálii."

V současnosti sama Simona Stašová tvrdí, že se cítí být na vrcholu své kariéry. "Jde o to, že si mohu vybírat, co chci hrát. A jsem velice spokojená, jelikož si vyzobávám jen takové ty herecké dobroty."

Zároveň však Simona Stašová varuje začínající herce. "Nikdy nepřeskakujte jednotlivé fáze v kariéře. Jakmile totiž herec nějaké přeskočí a stane se okamžitě hvězdou, rychle pak padá dolů." V této souvislosti Simona Stašová mladým hercům nedoporučuje hned po škole naskočit coby hvězdička do některého z nekonečných seriálů.

Co je podle ní receptem na věrohodné ztvárnění role? Podstatou dobrého herectví podle Simony Stašové je, aby se herec dovedl do postavy vcítit a chápal ji. "To je základ. Jinak je to buď předvádění se, nebo ukazování, že je někdo dobrý herec. To je sice taky fajn, ale za tím je ještě další fáze. Ta už je mimo předvádění se a mimo ukazování čehokoli. Tam jde o myšlenku, cit a spoluprožitek. A pak je to zázrak."

Jak na Simonu Stašovou reagují lidé na ulici? Je podle ní herectví opravdu jako džungle? A jak vzpomíná na Vlastu Chramostovou, která ji připravovala na konzervatoř? Odpovědi Simony Stašové na tyto i na další otázky Daniely Karafiátové a posluchačů najdete v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru se Simonou Stašovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio