Silný vítr komplikoval v Chorvatsku dopravu

5. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na pobřeží fouká. Split nesmí být jen pro turisty. Modernizace Istrije. Hotely se prodávají živelně. Dárky od moře.

Silný vítr dnes na pobřeží zkomplikoval dopravu. Například z Makarské nejezdí trajekt do Sumartinu na ostrově Brač. Dál jsou problémy na mostě na ostrov Krk a také na jadranské magistrále u Karlobagu. Nezdá se to, ale i u Jadranu poprvé sněžilo. Bylo to dnes ráno na Biokovu. Teplota na nejvyšší hoře je těsně nad nulou.

Chorvatští architekti nechtějí, aby se západní nábřeží Splitu změnilo ve výlučně turistickou zónu. Tyto oblasti jsou totiž mimo sezónu mrtvé a místní je nevyhledávají. Split by proto neměl své mariny modernizovat jen pro potřeby cestovního ruchu.

Rovinj na západním pobřeží Istrijského poloostrova čekají velké změny. Turistická zóna, kde se nachází převážná většina hotelů, se má proměnit tak, aby nenarušovala zákonem chráněnou oblast. Na Monte Mulini, jak projekt nazvali architekti, se zmodernizuje prakticky všechno. Nejviditelnější změny ale čekají lesopark, kde by se měly objevit stezky pro pěší a cyklisty.

Chorvatská policie prověřuje privatizaci hotelů v Omiši. Jde o Čechy hodně navštěvované Brzet a Ruskamen. Oba hotely koupil zdejší obchodní řetězec Studenac, a jak se zdá, prodej to nebyl zrovna férový. Policie má pochybnosti o ceně a také o způsobu prodeje, který zřejmě provázely úplatky v podobně luxusních automobilů.

Co přivézt domů z dovolené v Chorvatsku? Z dobrých a kvalitních lihovin si určitě vyberte sami, stejně tak z nabídky červených vín pěstovaných podél Jadranu. Své přátele doma ale určitě potěšíte pršutem nebo domácím kořením, bylinkami či medem. Naopak cukrovinky - sladkosti a čokolády - se tu nevyplatí kupovat. Na pumpě v Rakousku nebo u nás je s přehledem koupíte levněji.

Kurzy a pohonné hmoty

Za jedno euro dostanete 7 kun a 27 lip a za 100 korun 25,58. Litr naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

Doprava

Na chorvatských silnicích je silný provoz, některé cesty jsou mokré a kloužou. Na jadranské magistrále pozor na kameny! Trajekt z Makarské na Brač stále nejezdí. Na dálnici před Záhřebem se u mýtnice vytvořila skoro šestikilometrová kolona. Hranicemi do Slovinska projedete bez čekání.

Počasí

U Jadranu bude většinou oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 10 až 15 stupňů, odpolední vystoupí na 16 až 19 stupňů. Vát bude severozápadní vítr nebo bura.

Jachtaři musejí počítat s proměnlivým větrem 35 až 55 uzlů. Během čtvrtka se vítr ustálí na severovýchodní u pobřeží a na severozápadní na otevřeném moři. Rychlost 12 až 24 uzlů, na severním Jadranu až 32. Moře mezi čtyřkou a pětkou, viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu