Shakespeare si s pravopisem hlavu nelámal. A podepisoval se dokonce několika různými způsoby

William Shakespeare, jeho dílo a používaný jazyk se právem považují za jeden z pilířů angličtiny. Jenže v době slavného barda si lidé vůbec nelámali hlavu nad tím, jak se co píše. Dokonce i sám slavný rodák ze Stratfordu psal své příjmení čtyřmi různými způsoby.

„Shakespearova divadelní společnost s názvem Služebníci lorda komořího odehrála u královského dvora představení ten večer, co začalo povstání proti královně. Dokonce za předvedení dost podvratné hry Richard II. dostali extra zaplaceno. Mluvilo se tak o zapojení divadelníků do spiknutí, ale nikdo z nich potrestán nebyl. Dá se předpokládat, že důležitou roli sehrála přízeň, které se Shakespeare u královny těšil,“ uvádí překvapivou informaci odbornice na písemnosti z Národního archivu a kurátorka Katy Mairová.

Šest vzácných dokumentů, které zahrnují i doklad o stěhování divadla Globe nebo Shakespearovy soudní výpovědi, se veřejnosti pod jednou střechou nabízejí vůbec poprvé. Možná největší zájem poutá dramatikova poslední vůle.

Lidé neměli ani tušení o pravopisu

Tu analyzovala odbornice Národního archivu Hannah Crummé. „Závěť sepsal jeho právník nebo někdo z advokátní kanceláře a Shakespeare se jen podepsal. Zvlášť zajímavé jsou dodatečné vpisky do textu. Je tu dojemný osobní dar v podobě stříbrné misky pro jednu z dcer. Zbytek stříbra připadl Shakespearově vnučce. Text poslední vůle nám nabízí jasný pohled na básníkův vztah k rodině a přátelům na konci jeho života,“ popisuje.

Čtěte také

Hlavní poselství dokumentů je ale podle ní jiné – lidé v té době neměli tušení o pravopisu. Shakespeare psal své vlastní jméno hned několika různými způsoby, což tehdy bylo běžné. V hláskování slov v Shakespearově závěti nebo jiných dokumentech proto nenajdeme důslednost.

Výstava s názvem By Me William Shakespeare: A Life in Writing je společným projektem Národního archivu a Shakespearova centra na londýnské King's College. Podle autorů výstava mimo jiné ukazuje, že světoznámý básník a dramatik byl na svou dobu velmi schopný obchodník a investor do nemovitostí. Zemřel coby bohatý muž, což se tehdy u člověka mimo aristrokracie považovalo za velkou raritu.

Lidé neměli ani ponětí o pravopisu

Revoluční jednání – ze zisku divadla měli peníze i podílníci

Shakespeare byl podílníkem v divadle Globe. Veškerý zisk divadla z prodeje lístků a odehraných představení se rozdělil právě mezi podílníky. To musel být obrovský zdroj příjmů a na tehdejší dobu to bylo opravdu revoluční jednání. Do té doby totiž herci ani dramatici neměli podíl ve společnostech, ve kterých vystupovali.

A to ještě Shakespeare netušil, že v budoucnu vznikne něco jako duševní vlastnictví, které by z autora 37 her a 154 sonetů učinilo miliardáře.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio