Sexuální deviace, příčiny a projevy

2. únor 2005
Vaše téma

Sexuální deviace. Ptáte se nás na ně, jaké jsou, jak vznikají, jak se dají léčit, v souvislosti s nedávným propuštěním takzvaného spartakiádního vraha Jiřího Straky na svobodu. Budeme mluvit s vedoucím lékařem sexuologického oddělení Psychiatrické léčebny Bohnice, Slavojem Brichcínem. Dobrý podvečer, pane doktore.

Slavoj Brichcín: Dobrý podvečer.

Vezměme to od začátku. Jaké jsou příčiny sexuálních deviací, známe-li je?

Slavoj Brichcín: No tak z části je známe. To znamená česká sexuologie si je představuje jako poruchy sexuální preference, které jsou připraveny prakticky od narození a do tří let věku je vlastně ten sexuálně motivační systém v každém z nás hotov, takže později v dalším průběhu života se vlastně mohou jenom určitým způsobem zlepšovat nebo zhoršovat, ty naše předpoklady pro normální intimní život. Jestliže člověk ovšem patří k té nešťastné menšině sexuálních deviantů, tak pak jde opravdu o celoživotní handicap.

Naše posluchačka se také ptala na projevy a to zejména na takové ty brzké. Jestli se to třeba u dítěte nějak dopředu dá poznat? V pubertě nebo i dříve třeba.

Slavoj Brichcín: Ano, no tak jsou některé projevy, kdy vlastně jde o poruchu identity. Člověk třeba který patří k mužskému pohlaví, tak už se v dětství projevuje víceméně ženským způsobem. To znamená, že si nehraje ty soutěživé bojové hry, jako ostatní chlapci, takže to není tak jednoduché s tou identitou. Identita je vlastně vytvořena taky už v tom věku předškolním, to znamená, že člověk ví o sobě ve třech letech, jestli je dívka nebo chlapec. A jestliže se cítí zaklet v opačném těle a skutečně jako vyhledává spíš kamarády opačného pohlaví, tak už je to jakási varovná známka. Ale to jde o poruchy preference v tom ztotožnění, které se navenek projevují s tím, že člověk zastává jinou pohlavní roli, než je příslušná jeho vlastně biologickým předpokladům.

A kdybychom se chtěli bavit o těch záležitostech, že to potom v tom pozdějším věku přináší třeba i ty tragické důsledky, viz případ spartakiádního vraha Jiřího Straky. I toto se dá v tom dětství už nějak predikovat?

Slavoj Brichcín: No, určitě už před pubertou mohou být některé varovné známky. Že ten chlapec, který se později stane sexuálním agresorem, se může chovat nápadně, buď je příliš nesmělý ve vztahu k druhému pohlaví nebo naopak se projevuje už útočností. Takže jsou takové případy, že si třeba rodiče přejí, aby tento chlapec a jejich dcera nezůstávali ve stejné třídě, protestují proti jeho útokům na vlastně tělo té dívky a tak dále. Takže to už by měly být varovné známky. Nebo jestliže se někteří chlapci chovají nápadně agresivně i vůči příslušníkům svého pohlaví, třeba že škrtí, bodají do nich, ubližují jim, tak to už by stálo za odborné vyšetření.

Metody léčby, jaké jsou?

Slavoj Brichcín: No tak my vždycky říkáme, že je trojí směr v té léčbě a je tomu tak. To znamená základem je léčba psychologická, při níž jde o sebepoznání. Člověk se má seznámit vlastně s tím, co je pravou povahou jeho sexuální touhy. To je základ. Potom samo sebou můžeme prospět tomu člověku také tím, že přitlumíme jeho sexuální puzení, na to jsou velmi účinné prostředky, používají se například některé ženské hormony k tomu a nebo hormony z podvěsku mozkového. No a třetí a podstatná složka naší léčby je sociální podpora, která spočívá v tom, že těm lidem, kteří selhali v kontrole svého pohlavního pudu, že opatřujeme taky nějaké zaměstnání, bydlení, popřípadě že si on hledá sexuální partnerku, která by mu umožnila normální intimní život.

Kdybych se zeptal na to medicínské řešení, to znamená kastrace která se také používá. Je tady stoprocentní úspěšnost?

Slavoj Brichcín: No tak to je velmi účinný opatření, velmi účinné opatření, které navrhujeme těm nejnebezpečnějším delikventům. Musíme si ovšem uvědomit, že velká většina těch sexuálně deviantních odchylných lidí se vůbec nedostane to konfliktu se zákonem, takže je toto opatření, chirurgický zákrok na varlatech, vyhrazen pro nejnebezpečnější a selhávající devianty. Seznámí se s veškerou literaturou o výhodách i nevýhodách takové léčby. Někdy jim trvá to rozhodování řadu měsíců, radí se s dalšími odborníky, se svými rodinnými příslušníky a potom teprve takové závažné životní rozhodnutí mohou udělat.

Vedoucí lékař sexuologického oddělení Psychiatrické léčebny Bohnice, Slavoj Brichín, ve Vašem tématu o sexuálních deviacích. Já vám děkuji za vaše povídání, na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu