Šéf Jablotronu odpojil od služeb uživatele z Ruska a vzkazuje: Namiřte svůj hněv proti Putinovi

3. březen 2022

Podnikatel Dalibor Dědek nechal odpojit od služeb společnosti Jablotron uživatele v Bělorusku a Rusku. Těsně před ukončením fungování dostali všichni zákazníci zprávu, že se tak stane. Jak na to uživatelé reagovali a za jakých podmínek by mohli být znovu připojeni, se ho zajeli zeptat Lucie Výborná a Tomáš Černý.

 „V podstatě jsme deklarovali, že Jablotron považuje vojenskou agresi vůči Ukrajině za zločin, a vypínáme proto veškeré služby uživatelům v Rusku a v Bělorusku. Nevěřte Putinovi a zvažte, zda zůstane mlčícími spolupachateli zabíjení nevinných lidí na Ukrajině,“ upřesňuje majitel společnosti Jablotron.

Čtěte také

Pak k tomu šla ještě e-mailová zpráva, která byla doplněna několika ilustračními fotkami, kde jsem přikládal, že když mi bylo 11 let, tak jsem zažil přepadení Československa ruskými tanky. A věřím, že Ruští lidé jsou dobří a najdou odvahu vystoupit proti Putinovi a jeho lidem.“

O co přesně uživatelé z hlediska zabezpečení přišli? „O komunikaci alarmu s mobilním telefonem. A pokud jsou alarmy připojené na pult centrální ochrany, tak díky tomu, že jsme i transferem dat pro pulty centrální ochrany, tak jsme 60 pultům v Rusku zastavili transfer dat,“ vysvětluje Dědek.

Nechte se vyfotografovat s transparentem

„Naše služby vám rádi zapneme, jakmile ruská vojska odejdou z Ukrajiny. Zapneme je též okamžitě každému z vás, který se nechá vyfotografovat zahraničním novinářem na náměstí vašeho města s transparentem proti válce na Ukrajině. Pokud nejste zbabělci, tak namiřte svůj hněv a nenávist proti Putinovi a jeho lidem, nikoliv proti Jablotronu,“ cituje podnikatel ze zprávy uživatelům. 

Když neuděláme něco teď hned, tak za několik týdnů si všichni zvyknou, že Rusko zabralo Ukrajinu. A to je špatně.
Dalibor Dědek

Z Ruska mu následně přišla spousta negativních reakcí včetně výhrůžek.

„Mě na tom mrzí ten pocit vnitřní bezmoci, že tady vidíme, jak se děje zlo, koukáme na to, jak jedou kolony na Kyjev, a nikdo pro to nic moc neudělá. Bojím se toho, že když neuděláme něco teď hned, tak za několik týdnů si všichni zvyknou, že Rusko zabralo Ukrajinu. A to je špatně.“

Jak reagovali zaměstnanci a kolegové na odpojení uživatelů? Očekává podnikatel, že uživatelé zareagují na výzvu fotografií s transparentem? Jak způsobila firma sama sobě kybernetický útok? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.