Scénář učitelů pro nadcházející týdny: zredukovat učivo na minimum a využívat online systém výuky

23. březen 2020

Zavření škol vláda zruší až jako jedno z posledních mimořádných opatření. Nejbližší termín nástupu zpět do škol je přelom května a června. Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý uvádí praktické příklady, jak učit na dálku.

Na základní škole v Klánovicích, jejímž je Michal Černý ředitelem, od začátku opatření praktikovali výuku přes systém Bakaláři. „Komunikujeme s dětmi i s rodiči, posíláme jim práci a úkoly, chatujeme, řešíme, vysvětlujeme,“ popisuje.

Čtěte také

Kromě toho na klánovické škole používají také elektronický online systém výuky. „Postupně ho zkoušíme a tento týden začneme některé hodiny učit online,“ dodává Michal Černý.

Od začátku prý kladl učitelům na srdce, aby zredukovali učivo jen na to nejnutnější, ale aby toto minimum důkladně probrali. „Pokud budou školy takhle pracovat, myslím, že je reálné školní rok dokončit,“ je přesvědčený.

Většina rodin se nachází v těžké situaci, kdy kromě toho, že rodič musí dělat práci z domu, má se podílet na vzdělávacím procesu intenzivněji než kdy dříve, a to klidně i u více dětí najednou. V této souvislosti bych chtěl poprosit učitele, aby nyní, když víme, že opatření budou trvat delší dobu, společně s řediteli škol sestavili plán a v následujících týdnech se soustředili na procvičování, a především profilující předměty.
ministr školství Robert Plaga

Maturity stále s otazníkem

Současné přerušení provozu škol je velkou komplikací především pro učitele a žáky 9. tříd a maturitní ročníky, kteří až dosud nevěděli, jak se vláda k situaci postaví. Ministr školství Robert Plaga na pondělní tiskové konferenci, že přijímací zkoušky by se měly konat 14 dní od obnovení výuky, maturity po 21 dnech.

Rozhodující by mělo být datum 1. června. Pokud by se středoškoláci do škol vrátili později, zkoušky už by dělat neměli a o známce na maturitním vysvědčení by rozhodlo hodnocení ze tří posledních vysvědčení.

Prázdniny zůstanou

Ministr školství Robert Plaga také nepočítá s tím, že by byl zkrácen termín letních prázdnin, ačkoli se v současné době zvažuje mnoho různých scénářů.

Za nešťastné označuje nápad učit o prázdninách také prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. „Většina škol v Čechách není vybavena klimatizací, neumím si to představit,“ poukazuje na praktická úskalí výuky v horkých letních měsících.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Související