Sázení zeleniny s výhledem na katedrálu: ve městě Bourges leží zahrádkářská kolonie kousek od centra

Honosné paláce, hrázděné domy i jedna z největších gotických katedrál ve Francii, která je na seznamu světového dědictví UNESCO. Takové je město Bourges, které najdeme v úplném středu Francie. Kdo by ale čekal, že uprostřed města mají místní jedinečnou zahrádkářskou kolonii. Ta spolupracovnici Radiožurnálu ve Francii Marii Sýkorovou zaujala ze všeho nejvíc.

Mostky i písčité cestičky oddělují potoky a kanály a mezi nimi políčka, zahrádky, květinové záhony. Vidět jsou i různé boudy, kůlny i důmyslná zařízení na odhánění škůdců. Lidová tvorba se nezapře ani tady.

Vesnice uprostřed města

Mezi malými vodními kanály má svůj pozemek i Marie-Laure a je tady i se svými hlídači: „Jsem tady už 28 let, brzy to bude 29. Pro nás je to taková vesnice ve městě,“ směje se.

Místo, kde se zastavil čas, patří místním. Někteří z nich tu i přespávají

Zatím jsem nesázela, ještě je brzy. Chystám se ale na brambory a dám si sem i šalotku. Pozemek je veliký, má tisíc pět set metrů. Mám i ovocné stromy – švestku, hrušeň, jabloně a blumu. Marie-Laure má na pozemku i jednoduchou kůlnu z prken a vlnitého plechu, v létě tady dokonce prý přespává.

Jak je slyšet, zahrádkářská kolonie, takzvané „bažiny“ – Marais – nezapře svou typickou faunu. „Ve středověku byla tahle oblast přirozenou obranou města. Močály vytvářely pro nepřítele takovou bažinatou klec,“ vysvětluje mi Jennifer Desillová, která se ve městě Bourges stará o propagaci a turismus.

Čtěte také

Pak se ale benediktini rozhodli, že oblast předělají a zkultivují ji na zahrady. Aby mohli pěstovat plodiny a potraviny,“ doplňuje.

Oáza pár minut od centra

Bažiny ve středu města Bourges mají 135 hektarů, jak mi vysvětluje Jennifer Desille: „Původně tady byli profesionální obchodníci a zemědělci. Dnes je to ale výhradní místo pro obyvatele Bourges. Každý si může svůj pozemek zvelebovat jak chce – po svém. Pro každého je to místo klidu a odpočinku.“

Ostatní se mezi zahrádkami mohou procházet nebo si půjčit pramici. Jennifer mi ukazuje na mapě, jak jsou bažiny se svými zahradami vlastně kousek od úplného centra města: „Historické srdce města je tak asi deset minut pěšky od bažin. Jemu dominuje katedrála Svatého Štěpána, která je pod ochranou UNESCO,“ dodává Jennifer Desillová.

A skutečně, velkolepá katedrála, která se podobá té pařížské Notre Dame, je vidět i přímo ze zahrádkářské kolonie.

Místo dnes slouží obyvatelům Bourges. Ostatní se tu mohou procházet nebo si půjčit pramici
autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související