S koktavostí si dokázala poradit i Marilyn Monroe, říká logopedka. Komplexní léčba přináší rychlé výsledky

22. říjen 2022

Koktavost se úplně vyléčit nedá, ale dá se zmírnit, říká zakladatelka logopedické kliniky Logo Ilona Kejklíčková. Koktajícího pacienta dokážou zklidnit natolik, že koktání není poznat. „Na klinice jsme zastánci komplexního přístupu, kdy na jedince působí odborně nejen logoped, ale i psycholog, neurolog a fyzioterapeut a komplexně s ním cvičíme a zjišťujeme příčiny,“ vysvětluje autorka knih Logopedie v ošetřovatelské praxi a Vady řečí u dětí.

Kde je to balbutik?

Balbutik je odborným názvem člověk, který koktá, ať je to dítě nebo dospívající či dospělí. Takže my v lidové mluvě nazýváme koktavý, ale v odborné balbutik.

Je známá přesná příčina koktavosti?

Čtěte také

Přesná příčina bohužel není známa. Dělají se výzkumy po celém světě, genetické i přes různé přístroje, ale my se domníváme, že hlavní příčinou je nějaká dispozice a nastupující trauma, ať už pozitivní, nebo většinou to bývá negativní.

A souvisí to nějakým způsobem právě s jazykem, s řečí? Je jiná japonská a česká, nebo německá a anglická koktavost?

Ne, na celém světě se zjistilo, že ten výskyt je stejný.

Dá se koktavost vyléčit?

Úplně se vyléčit nedá, ale dá se zmírnit. Takže když pracujeme právě s koktajícím člověkem, tak ho  dokážeme zklidnit natolik, že už není poznat, že by koktal.

Koktají stejnou měrou muži a ženy, nebo je v tom rozdíl?

Většinou v tom bývá rozdíl v neprospěch mužů.

Stačí na koktavost nebo zmírnění příznaků logoped?

Ne, mnohdy ne. Na naší klinice jsme zastánci komplexního přístupu, kdy na jedince působí odborně nejenom logoped, ale i psycholog, neurolog, fyzioterapeut a vlastně komplexně s ním cvičíme, hovoříme, zjišťujeme příčiny. A to nejenom u dětí, ale hovoříme i třeba s rodiči, když se jedná o dítě. A tento komplexní přístup se ukázal jako nejlépe využitelný.

Je to širší problém v komunikaci vůbec?

Ano, určitě, protože ten člověk se stydí za to, jak mluví, není dostatečně sebevědomý. A když přijde třeba do obchodu a potřebuje něco říct, tak mnohdy mu to právě nejde vůbec vyslovit. Nebo když chce oslovit dívku anebo přijde do zaměstnání – je to vlastně i sociální problém.

Do jaké míry tedy koktavost souvisí se stresem?

Hodně, protože koktavý člověk, když je právě ještě nervózní, tak se mu ten stav zhoršuje. Takže stres vlastně působí velmi negativně.

Jak se mám chovat, když se s někým takovým potkám? Tvářit se, jako že nic se neděje?

V Americe doporučovali, abychom je nechali dokoktat. A sami koktaví to tak vnímají, chtějí, abychom je nechali předat myšlenku. Je to pro ně hrozně důležité, aby to neřekl nikdo za ně.

A v  kolektivu bývají vystavováni posměchu? Stává se to?

Stává se to, a je to velmi smutné. Stává se to i u dětí ve školním kolektivu a ti se neumí ani bránit. Ale právě v kolektivních terapiích jsme to mnohdy s dětmi nacvičovali, jak se mají bránit, co mají říct.

Napadá vás jméno nějakého známého balbutika, který si s tím dokázal nějak poradit?

V roce 1941 bylo popsáno koktání Winstona Churchilla. Potom mezi tři známé osobnosti patří Bruce Willis, Marilyn Monroe a hlavně král Jiří VI., kde bych ráda vzpomněla krásný film Králova řeč, na kterém jsme se podíleli tady v brněnském Mahenově divadle. Je to dechberoucí příběh, krásný a dojemný.

Jak jste se na tom podíleli?

Pomáhali jsme logopedovi – herci, aby správně užíval metodiky, protože pro něho to byla neznámá oblast.

V čem spočívá komplexní přístup léčby koktavosti? V čem je přínosný Mezinárodní den porozumění koktavosti? A co je to miofunkční terapie? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.