Ryb v sítích chorvatských rybářů ubývá

3. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko připravuje stavbu dálnice na jih od Splitu. Jaderské moře je čím dál teplejší a původní druhy ryb hynou. 170 tisíc kuna zaplatili majitelé "černých" staveb na ostrově Vir.

Z Trogiru do Omiše byste se měli autem dostat za půl hodiny. Nová dálnice, která nahradí 40 let starou jadranskou magistrálu, by podle chorvatských úřadů měla být hotová do čtyř let. Po nové spojnici ze Splitu na jih volají místní i turisté už několik let. Vybudování nové dálnice, která už nepovede kolem pobřeží Jadranu, přijde na 203 miliónů eur.

Chorvatští rybáři loví stále méně ryb. V Jadranu totiž ubývají původní druhy. Moře se rok od roku stává teplejší a množí se v něm sinice a řasy. Do zdejších vod se navíc dostávají nepůvodní druhy. V Jadranu lze nyní napočítat kolem 30 druhů ryb, které se ještě před několika roky vyskytovaly jen v teplém moři nedaleko Afriky.

Na Jadranu letos narostl počet registrovaných lůžek v přímořských letoviscích. Podle zdejších ůřadů za to může nový zákon. Ten majitelům přikazuje místa pro rekreanty ohlásit. V opačném případě jim hrozí vysoká pokuta. Za jedno přihlášené lůžko majitelé platí od 150 do 300 kun ročně, podle atraktivity místa. Nejvyšší sazby jsou například v Dubrovníku, na Istrii nebo na ostrovech Korčula a Hvar.

Chorvatsko řeší, co s nelegálně postavenými turistickými objekty. Například v Rogoznici nedaleko Šibeniku je podle odhadů takových staveb až dvě třetiny. Ministrerstvo pro mítsní rozvoj navrhuje, aby úřady donutily majitele nelegální budovy zbourat. Místní tisk ale toto rozhodnutí označuje za neproveditelné. V Chorvatsku by tak totiž rázem zmizela až polovina rekreačních objektů.

Inspektoři si zaměřili na maďarské majitele rekreačních objektů. Kontroloři provedli na Viru razii a zjistili, že z 9,5 tisíce objektů, které vlastní Maďaři, jich je jen 400 postaveno v souladu se zákonem. Inspekce vlastníkům udělila pokuty za 170 tisíc kun.

Městská rada v Bolu na ostrově Brač chce regulovat hlučné lokály. Podle připravované vyhlášky by v centru města mohly mít bary a diskotéky otevřeno jen do dvou hodin ráno. Bolská radnice k tomuto kroku chce přistoupit po stížnostech tamních rekreantů na hluk. Podle radních se neosvědčily ani kontroly hygieniků, kteří mohou v krajním případě hlučný bar zavřít až na 8 dnů. Inspektoři ale většinou udělují pokuty, které majitelé barů rádi zaplatí. Zisk z otevřeného baru totiž výši pokuty mnohonásobně překoná.

Počasí

U Jadranu bude zítra polojasno, počítejte ale i nadále s bouřkovými přeháňkami. Teploty vystoupí na 22 až 27 stupňů.

Platí upozornění pro jachtaře na neveriny. Během noci může na severním a středním Jadranu místy foukat severovýchodní nebo severozápadní vítr rychlostí 35-50 uzlů a moře bude na stupni 4-5.

Jinak bude zítra vát severovýchodní a na otevřeném moři severozápadní vítr rychlostí 15-30 uzlů. Moře bude mezi 2-3 a viditelnost 10-20 kilometrů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu