Růžové tuktuky vyjely napříč Jižní Amerikou. Občas si spletu spojku s brzdou, přiznává členka dámské expedice

Česká výprava růžových tuktuků se dala do pohybu. Po komplikacích se sháněním motorových tříkolek jsou první větší zastávkou termální prameny v městečku Rivera.

Lucka, Eliška, Klára, Martina a Šárka chtějí projet Jižní Ameriku v tuktuku. Zdá se vám to jako bláznivý nápad? Pro pět holek z České Republiky je to výzva, kterou jsou rozhodnuté zdolat.

Několikaměsíční holčičí expedice odstartovala tento týden z kolumbijské metropole Bogoty. Z Kolumbie měly dívky z počátku velký respekt, ale obavy vzaly rychle za své. „Bogota mě překvapila nejvíc tím, jak milí a ochotní tu lidé jsou,“ říká kameramanka expedice Eliška Miláčková.

Podle Češky Niny, která v Bogotě žije, je situace daleko lepší než před pěti deseti roky. „Přispěl k tomu celkový politický vývoj a mírová jednání s guerillou,“ říká žena, která ve měste žije se svým manželem a dvouletým synem.

Výpravu čeká minimálně šest tisíc kilometrů napříč Jižní Amerikou - z Kolumbie přes Ekvádor, Peru až do Bolívie. Původní plán expedice bylo pořídit dva ojeté tuktuky na místě. V Bogotě se žádné použité tuktuky neprodávají, město je na vozítka příliš chladné a vysoko položené.

Výprava s tuktukem

Jeden z tuktuků se podařilo objevit přes internetový bazar v Ibagué, druhý se nakonec výprava rozhodla zakoupit nový. Během patnácti dní se tak podařilo sehnat dvě motorové tříkolky a výpravě dokonce zbyl čas nechat je nalakovat na růžovo.


Jízda v tuktuku je pecka. Občas si pletu spojku s brzdou a rozjíždění do kopce ještě úplně nemám v ruce, ale to se poddá.Klára

První desítky kilometrů vedly přes kolumbijské Andy a výprava se tak ocitla tři tisíce metrů nad mořem. Spolu s plně naloženými tiráky zdolaly nejhorší silnici v Kolumbii na Alto de La Línea. Nyní se nachází v Riveře asi dvě stě kilometrů jižně od Bogoty, v městečku známém díky termálním koupelím.

autoři: Lucie Radová , jaw
Spustit audio