Ruští motorkáři potáhnou na Berlín. Projíždět budou i Českem

11. duben 2015

Ruští motorkáři chtějí oslavit výročí konce druhé světové války hromadnou jízdou na Berlín, projíždět budou i Českou republikou. Cesta je zavede také do Běloruska, Rakouska a Polska. Tam už se začíná debatovat o protestních akcích.

Klub Noční vlci, který akci organizuje, platí za silně nacionalistickou skupinu. Její vůdce Alexandr Zaldostanov patří k blízkým přátelům ruského prezidenta Vladimira Putina a otevřeně podporoval například loňskou anexi Krymu.

Ruský prezident také vyznamenal některé členy klubu, kteří pomáhali na zabraném poloostrově udržovat pořádek a pacifikovali ukrajinské aktivisty.

Polští odpůrci Putinovi politiky už na sociálních sítích slibují protesty proti ‚banditům z Ruska.‘ Motorkáři ale prý trasu kvůli případným protestům rozhodně nezmění.

"Budeme si jen dělat své, a ať se ani nepokoušejí nám překážet," řekl polskému rozhlasu Zaldostanov, známý pod přezdívkou Chirurg.

Motorkáři mají vyrazit 25. dubna z Moskvy. Přes Minsk, Brest a Vratislav zamíří do Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova a Prahy. Jízdu chtějí ukončit 9. května v Berlíně položením květů k pomníku sovětských vojáků.

Česká policie zatím plánovanou spanilou jízdu sleduje jen prostřednictvím médií.

„Samozřejmě nevylučuji, že pokud dojde k nějakému problému, tak bezprostředně zasáhneme. Každý z těch motorkářů je účastníkem silničního provozu a vztahují se na něj pravidla, která musí dodržovat každý řidič,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Schön.

autoři: ima , onh
Spustit audio