Rusové tvrdí, že na olympiádě se bude hrát s jejich puky. Přitom jsou z Česka

22. prosinec 2013

Hokejové puky z Kateřinic ze Severní Moravy jsou podle Mezinárodní hokejové federace nejlepší na světě a hraje se s nimi na všech světových šampionátech i v NHL či KHL. Rusové ale nyní tvrdí, že si touše pro olympijský turnaj v Soči vyrobili sami.

„Puky jsou vyrobeny tady v Rusku, z ruských materiálů, ruskými designéry, takže to jsou naše originální ruské puky," tvrdí hrdě prezident organizačního výboru Soči 2014 Dmitrij Černyšenko a přitom si v ruce stále pohazuje pukem.

„Je vyroben z vulkanizované gumy, váží zhruba 170 gramů, v průměru má 7,62 centimetru, na výšku 2,54 centimetru. Na jedné straně je černobíle vyobrazen ornament olympijských her, z druhé strany barevné zobrazení podle toho v jaké hale se s ním bude hrát. Fialová barva je pro arénu Bolšoj, modrá pro arénu Šajba," popisuje se zalíbením kus černé gumy s obrázky.

Dmitrij Černyšenko byl také prvním, kdo pukem, byť jen na nečisto a mimo led vystřelil na branku. A v té stál někdejší vynikající gólman a dnes předseda Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Ruský puk s nápisem Czech republic

"Puk musíte mít rádi, protože je to hlavní atribut hokeje a tenhle mám rád obzvlášť, protože je ruský. Tímhle pukem my dostávat góly nebudeme, ale soupeři ano. Když naši vystřelí a puk poletí do tyčky, tak se odrazí rovnou do branky," věří Vladislav Treťjak a s ním i celé Rusko, které pro úspěch své sborné na olympijských hrách udělá zdá se naprosto všechno.

Jenže při bližším prohlédnutí olympijského puku je na jeho boku jasně napsáno: Czech republic. Když jsem se na to obou pánů zeptal, beze slova odešli. Tak uvidíme, do čí branky nakonec budou tyhle puky nejvíce padat.

Vladislav Treťjak (uprostřed) a prezident organizačního výboru ZOH 2014 Dmitrij Černyšenko
autoři: pka , grg
Spustit audio