Rusko už má i vlastní alternativu Instagramu a vyvíjí „bezpečnou“ wikipedii

Před měsícem Rusko odstřihlo své obyvatele od sociálních sítí Facebook a Twitter. Následoval Instagram, ale také řada domácích i zahraničních médií. Ruský regulační úřad pro kontrolu nad internetem navíc před několika dny nařídil operátorům prověrku, která má zajistit, že zákazy nepůjde obcházet. Jak se Rusové srovnali s tím, že jsou pro ně teď západní sociální sítě nedostupné? Pokoušejí se obcházet cenzuru, nebo spíš hromadně přecházejí na ruské sítě?

Poskytovatelé některých VPN služeb, které umožňují obcházet blokaci, sice evidují nárůst využití o tisíc a více procent, souběžně s tím ale řada Rusů přechází na domácí sociální sítě.

Rossgram, ruská napodobenina Instagramu

Chtějí dál pohodlně sledovat své oblíbené blogery nebo celebrity a ty se houfně přesouvají buď na síť VKontaktě, která blogerům první měsíc dokonce slíbila platit 100 % příjmu ze zobrazené reklamy u jejich příspěvků, anebo se přesunuli na síť Telegram. Rusko teď navíc představilo i vlastní alternativu k Instagramu, která se jmenuje Rossgram.

Poslední ostrůvky svobody

Kromě sociálních sítí jsou v Rusku nedostupná také nezávislá média. Část z nich je zablokována, další musela přerušit činnost kvůli obavám ze stíhání svých zaměstnanců, mezi nimi třeba i známý deník Novaja Gazeta, jehož šéfredaktor Dmitrij Muratov byl oceněn Nobelovou cenou za mír.

Čtěte také

Hlavní tváře třeba ze stanice Echo Moskvy nebo televize Dožď se přesunuly na YouTube, který v Rusku překvapivě stále ještě funguje, a provozují tam autorské kanály.

Jiní novináři si založili vlastní weby a některé redakce jako třeba web Projekt publikují z ciziny. Dělají to ale tak, že webové adresy článků mají unikátní formát podobný kódu, aby nebylo tak snadné je zablokovat.

Encyklopedie v režii Kremlu

V hledáčku kremelského režimu je teď ruskojazyčná Wikipedie, a to kvůli heslům o invazi na Ukrajinu. Už dostala oficiální varování, aby příslušné zmínky odstranila. Internetová encyklopedie informace podle cenzurního úřadu Roskomnadzor interpretuje protirusky, a obsah je tak v zemi nelegální.

Podle ruského zákona může majitel internetového zdroje, který na žádost Roskomnadzoru odmítne vymazat podle úřadů nelegální informace, počítat s pokutou až čtyři miliony rublů, tedy zhruba jeden milion korun.

Podobně jako u dalších stránek a služeb navíc Rusko i v případě internetové encyklopedie už přes dva roky vyvíjí vlastní alternativu.

autoři: Ivana Milenkovičová , and
Spustit audio

Související