Ruská anexe. Co v praxi znamená a jak reálná je jaderná hrozba z Ruska? Poslechněte si speciální vysílání

30. září 2022

Ruský prezident Vladimír Putin formálně potvrdil připojení čtyř oblastí Ukrajiny k Rusku. V georgievském sále kremelského paláce podepsal s představiteli ukrajinských separatistických regionů dohody o jejich přičlenění k Ruské federaci. Před podpisem dokumentů měl Vladimír Putin před oběma komorami ruského parlament asi půlhodinový proslov. Co v projevu zaznělo a jaká je reakce Ukrajiny a ostatních zemí? Dá se očekávat eskalace konfliktu? Poslechněte si speciální vysílání.

Hosté Jana Pokorného:

  • Martin Dorazín, zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině
  • Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu
  • Vladimír Votápek, politický analytik a bývalý generální konzul v Rusku

Vladimir Putin mluvil o právu na sebeurčení národů podle Charty OSN. Právě tohoto práva využily podle něj i obyvatelé takzvané Luhanské nebo Doněcké lidové republiky a Chersonské a Zaporožské oblasti.

Podle Putina došlo na Ukrajině k neonacistickému převratu. Obyvatelé Donbasu byli vystaveni genocidě, Ukrajina jim upírala právo na jejich jazyk. Hrozila jim prý také tresty za účast v referendu o přičlenění k Rusku. Obyvatele separatistických oblastí označil za nezlomné a do Kyjeva vzkázal, že se obyvatelé anektovaných území stávají ruskými občany, a to navždy.

Ruský prezident prohlásil, že zemi budou Rusové chránit všemi prostředky. Slíbil také v připojených oblastech opravit zničené domy a infrastrukturu, zavést tam fungující sociální systém. Řekl, že nové regiony budou mít rozhodně podporu „velké ruské vlasti“.

„Putin ztratil smysl pro realitu“

„Myslím, že je úplně zbytečné hovořit o tom, jestli ta referenda měla jakýkoliv nádech legitimity. Nikdo na celém světě je neuznává. Jednoduše Putin, ať už jako osoba, nebo jako kolektivní Putin, naprosto ztratil smysl pro realitu,“ komentuje výroky ruského prezidenta analytik, bývalý diplomat a odborník na Rusko Vladimír Votápek.

Čtěte také

„Když přijde váš soused a obsadí vám stodolu nebo vám ukradne auto a napíše si na ně svoje jméno a bude tvrdit, že je to jeho, tak ho taky nebudete brát vážně. Zavoláte na něj policisty a problém je vyřešen. Problém je v tom, že tady není žádná mezinárodní síla, která by byla ochotna proti Putinovi zasáhnout napřímo. A tak tento boj za nás musí vybojovat sami Ukrajinci.“

Satanistický Západ

Jak se očekávalo, nemalou část projevu Vladimir Putin věnoval Západu, který anexi neuznává. Obvinil západní Evropu, že je ve vleku Spojených států a že se Západ snaží zbavit Rusko suverenity, rozdrobit ho. Stále chce kolonizovat a uchovávat si svoji nadvládu. Západ prý také zničil Nord Stream a teď chce zničit celou energetickou síť v Evropě.

Putin mluvil o „diktatuře západních liberálních elit“, která je namířená proti člověku a označil to za otevřený satanizmus. Prohlásil, že krach západní hegemonie je nezvratný. Rusko podle něj bude chránit svoje děti před „duševním a tělesným zmrzačením“ a bude proti tomu bojovat.

Ruští muži hlasují nohama

„Pro mě je zajímavé slyšet, že jsme satanisté a že největší problém Vladimira Putina po sedmi měsících války, kterou začíná prohrávat, je starost o ochranu tradičních rodinných hodnot,“ komentuje Vladimír Votápek. „V zásadě ale prezident Putin prozradil celou zápletku kolem komediálních referend. Tou je, že se nyní snaží udělat tlustou čáru a začít jednat o zastavení bojů.“

Čtěte také

Ruský prezident podle bývalého velvyslance v Moskvě doufá, že anexe opět zvýší jeho popularitu na domácí půdě. „Domnívám se, že tento krok mu vůbec nepomůže. Ruští muži hlasují nohama – už více než týden jich víc utíká, než jich dokáže ruský stát mobilizovat,“ konstatuje Vladimír Votápek. 

Tím, že Putin vyhlásil mobilizaci, vytáhl podle něj běžné Rusy od televizorů do vojenských velitelství a jejich děti na frontu. Tím už vykročil z televizní pseudoreality a donutil lidi, aby pochopili, že je to skutečná válka se všemi dopady na obyvatelstvo. Tady je ten moment, kdy jeho propaganda začne selhávat a ztrácet, myslí si analytik.

Zelenskyj: Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“

Nejnovější ruské hrozby a částečná mobilizace jsou signálem slabosti Moskvy a důkazem, že ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nevychází jeho strategie, uvedl na páteční tiskové konferenci generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ukrajina má právo vzít si zpět území, která nyní okupují ruské síly, prohlásil. Vyhlášení anexe čtyř ukrajinských oblastí Ruskem odsoudil jako „nelegální a nelegitimní“. Stejný postoj zaujali mnozí západní politici.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek varoval, že Ukrajina na pokus Ruska zmocnit se další části jejího území zareaguje „velmi tvrdě“. Rusky přitom vyzval občany Ruska, aby zastavili „toho jednoho“, který chce válku víc než životy svých lidí.

Čtěte také

V pátek Zelenskyj uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance a že Kyjev nebude jednat s Ruskem, dokud bude jeho prezidentem Putin. „Podepsáním žádosti Ukrajiny o urychlený vstup do NATO činíme rozhodující krok. De facto jsme svou cestu do NATO už prošli. De facto jsme již prokázali kompatibilitu s aliančními normami,“ prohlásil.

Zelenskyj rovněž zopakoval svůj slib, že sjednotí celé ukrajinské území včetně toho, které nyní okupuje Rusko. „Území celé naší země bude osvobozeno od tohoto nepřítele – nejen nepřítele Ukrajiny, ale také samotného života, lidskosti, práva a pravdy,“ uvedl.

Poslechněte si celé speciální vysílání věnované ruské anexi ukrajinských území a projevu ruského prezidenta.

autoři: Jan Pokorný , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související