Roušky se šijí i ve Francii. Designérka proměnila svůj ateliér v šicí dílnu

Ještě donedávna se ateliér designérky Florence specializoval na moderní piknikování, zvlášť na podávání vína. Pikniky jsou ale ve Francii kvůli epidemii koronaviru zakázané. Ateliér v pařížské čtvrti Belleville se tak proměnil v dílnu na šití roušek. S šitím Florence pomáhají dobrovolníci – a o zájem nemají nouzi.

Svou práci v ateliéru musela kvůli vládnímu nařízení přerušit, tak začala šít. „Denně rozdáme sto roušek lidem, kteří přijdou přímo sem k nám. Může přijít kdokoli, každý dostane jednu. Šijeme i pro konkrétní instituce nebo lidi, kteří musí pracovat s veřejností,“ vysvětluje Florence.

Čtěte také

Všichni pracují zdarma, šest dní v týdnu. Volno mají jen v neděli. „Původně jsme byly jen dvě, teď je nás na místě šest až sedm. Další spolupracovníci chodí na nákupy a někdo musí látky přeprat. Dohromady nás může být kolem dvanácti.“ Denně v šesti lidech ušijí sto roušek.

Bude na nájem?

Lidé jim mohou finančně přispět podle toho, kolik chtějí, nebo kolik mají. Z vybraných peněz se nakoupí potřebný materiál nebo zaplatí elektřina. „Bohužel ale nevím, zda budu mít na nájemné,“ obává se Florence.

Šije, kdo může

Šít začali začátkem dubna, před Velikonocemi. Za deset dní ušili více než tisíc roušek. Podle Florence je rouška důležitá: „Ve Francii se napřed řeklo, že není nutná, ale důvod byl, že roušky nebyly k dostání. Kdo mohl, začal šít. Tak jako my! Aby jeden chránil druhého, abychom se chránili navzájem,“ uzavírá.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související