61letá Francouzka prorazila v Německu. Z jejích látek šije i Chanel

Před necelým rokem v Lipsku obnovili dávno zaniklou tradici – ruční výrobu látek na tkalcovských stavech. Všechno je to zásluha jedné Francouzky, která se rozhodla zaměstnat lidi, kterým se nedaří najít práci. Dnes má už asi dvacítku tkalců. Nejdřív je však musela naučit tkát. Látky, které sama navrhuje, putují až do předních evropských módních domů.

Ještě ani ne šedesátiletá Francouzka Catherine Chalková žije pestrý život. Studovala medicínu, ale když odešla s manželem do Etiopie, objevila v sobě velký talent. Tehdy začala vyrábět látky, vymýšlet jejich vzory a design.

„Nápady přicházejí z mé hlavy a srdce. Napadají mě rychle, protože je to má vášeň. Když něco děláte vášnivě rádi, jste v tom dobří,“ tvrdí Catherine. V Africe si založila firmu, dala práci chudým Afričankám a začala na tkalcovských stavech vyrábět látky, o které byl ve světě zájem. Úspěšnou firmu po mnoha letech prodala a následovala manžela do Lipska.

„Nudila jsem se. Když pracujete celý život, v penzi se nudíte. Založila jsem si tedy před necelým rokem malou tkalcovnu pro radost,“ vypráví. V omšelé tovární hale na okraji Lipska má Catherine Chalková 11 tkalcovských stavů, které nakoupila ve Švédsku, protože v Německu jsou už jenom v muzeu. Tato francouzská dáma tak vrací do Lipska tradici textilní výroby. Před 100 lety byla v Lipsku největší tkalcovna v kontinentální Evropě, dnes je tu její firma jediná.

Čtěte také

K téhle práci potřebujete srdce i trpělivost

„Můj záměr je také pomáhat lidem, kteří se léčili s rakovinou. Najdou tu místo, kde mohou pracovat. A pokud se jim zalíbí, můžou se snadno vrátit do pracovního života,“ přibližuje Catherine.

Mezi těmi, kteří dostali novou šanci, je také Maria, která je nemocná a denně může pracovat pouze čtyři hodiny. Dva týdny se u Catherine učila tkát na stavu a teď už sama podle vzoru pracuje na látce. Pochází ze Sedmihradska, kde prý dříve tkaly všechny ženy.

Ještě ani ne šedesátiletá Francouzka Catherine Chalková žije pestrý život

Podle Marie lze tuhle práci dělat jenom srdcem. Osobně bych dodal, že je potřeba ještě velká trpělivost a koncentrace, protože na tkalcovském stavu je tolik nití a šňůrek, které se musejí sešlapáváním pedálů a prohazováním člunku proplétat podle přesně daného vzoru, a to s železnou pravidelností.

Čtěte také

V Německu nemá konkurenci

„V současnosti posíláme látky do Nizozemí módní návrhářce Monique Collignonové a chystáme zásilky také pro módní domy v Paříži, Londýně nebo Amsterdamu,“ připomíná Catherine. Módní návrháři Catherine Chalkovou stále znají, proto také ten raketový start její malé lipské firmy. Ona i několik zaměstnanců právě pracují na látkách pro Chanel.


Pojmy z tkalcovství, které nejspíš neznáte
útek – nit, která se v příčném směru provléká osnovou a tvoří s ní společnou vazbu
člunek – nástroj podobný malému člunu, při ručním tkaní slouží k provlékání útku osnovou
snovací příze – pevná dlouhá souvislá vlákna
skání – úprava příze, při které se spojují a zakrucují dvě nebo více nití dohromady

„V Německu nemáme žádnou konkurenci, ve Francii jsou možná dvě podobné tkalcovny a tím to končí,“ zmiňuje Catherine Chalková. Její firmička se německy jmenuje Webervogel, což je v češtině pták, pěvec. Je jich tu spousta a říká se jim také snovači, snovatci, tkalčíci a nebo přádelníci. Název je to tedy víc než přiléhavý.

Přiznám se, že i na tkalcovské stavy jsem si vzal odbornou literaturu, protože útek, člunek, pudítko, snovací příze a skání nejsou dnes často používaná slova.

autor: Pavel Polák
Spustit audio