Roubal? Už bych to nechtěl znovu zažít, říká Hynek Čermák o roli psychopata. Do kin teď míří jako boxer na vozíku

14. duben 2022

Hynek Čermák je filmový i divadelní herec, člen Dejvického divadla, ale také fotograf aktů. „Kvůli tomuhle oboru jsem si koupil první foťák. Snažil jsem se dělal portréty, krajinky, ale vždycky se vrátím k nahému ženskému tělu. Pokud na fotce není žena, není to pro mě fotografie,“ říká. Aktuálně můžete Hynka Čermáka vidět v kinech ve filmu Stínohra.

Stínohra v režii Petera Bebjaka, to je aktuální záležitost v kinech. Hrajete tam kamaráda hlavního hrdiny, boxerského trenéra. Přitom jste řekl: „Snažím se odmítat akční role.“ Evidentně se vám to nedaří...

Vy jste ten film viděla, víte, že ten trenér úplně akční není. Je to sice boxer, ale že by to byl akční hrdina... takže jsem se trošku posunul. (směje se) V tomhle filmu jsem se neubránil. Snažím se o to, je to těžký. Myslím, že si nechám narůst vlasy, a ono to půjde, budu za intelektuála. (směje se)

Čtěte také

Řekl jste, že už vás akční role moc neberou, že jste se vyčerpal...

Je to pravda. Za prvé jsem se vyčerpal fyzicky, za druhé jsou i jiný obory. Já třeba miluju komedii. Myslím, že v český kinematografii je prostor dělat dobrý komedie. Jestli někdo nějakou napíše, já se jí strašně rád budu účastnit.

U tohohle scénáře jste asi moc nepochyboval.

Nepochyboval. Vendula Bradáčová, která ten scénář napsala, a Honza Bradáč, který to produkoval, jsou moji přátelé. A bohužel musím říct, že scénář je životní příběh Honzy Bradáče.

Takže to je reálný příběh...

Je to reálný příběh. My jsme se o takovém filmu bavili asi před třinácti lety. Takže třináct let trvalo, než ho Honza Bradáč s Vendulou dotáhli do konce. Jsou to mí přátelé a já jsem nemohl a ani jsem nechtěl pochybovat. Že se do toho nakonec jako režisér přimotal Peter Bebjak, byla třešinka na dortu.

Roubal byl přesvědčený, že je mesiáš

Jirka píše: „Chtěl bych se zeptat, jak se vžil do role Roubala v sérii Případ Rozbal a jestli se na roli speciálně připravoval.“ Já jsem vás jako Roubala neviděla, protože jsem se bála.

Rozumím. Speciální příprava na Roubala... to je strašně složitý. Samozřejmě jsem si nastudoval jeho případy, ale potom jsem hledal všechny možný psychopaty, na který jsem v životě narazil, a ty jsem studoval.

Ono to tak nevypadá, zvlášť při mé fyziognomii, ale já jsem citlivý člověk.

Tihle lidi mají pocit, že vždycky dělají to nejlepší, ale ono je to to nejhorší. Je to o žebříčku hodnot samozřejmě. Roubal byl přesvědčenej, že je nejlepší na světě, že je mesiáš. Nebylo úplně příjemný, na tom pracovat. Nerad bych do těchhle typů ještě vstupoval. Je to několikátá figura, kterou jsem hrál, která skutečně žila nebo žije. Roubal byl parchant. Už bych to nechtěl znovu zažít.

Psychopati mají oploštělé emoce, ale vy ne, protože vy jste úplně nahý, když jdete hrát.

No jistě. Člověk musí mít naopak nervy obnažený a připravený. Takže to působí na člověka hodně. Ono to tak nevypadá, zvlášť při mý fyziognomii, ale já jsem citlivý člověk. (směje se)

Co to jsou „role pro chlapy“ a proč jich je podle Hynka Čermáka málo? Jak vypadá tělocvik na DAMU a proč je tortura být hokejovým brankářem? Jak se získává modelka pro focení aktu? A jakou novou hru bude uvádět Dejvické divadlo? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma

Související