Romské osady musely ustoupit olympijským a paralympijským hrám ve Francii

27. srpen 2024

V době konání letních olympijských a paralympijských her v Paříži francouzské neziskové organizace upozornily na vystěhování romských osad v okolí sportovišť. Podle nich došlo k přemístění několik stovek osob včetně dětí. Takzvané “sociální čistky” se týkaly i přemístění lidí žijících bez přístřeší. Dohromady více než 12 tisíc. Téma více probereme s naší spolupracovnicí ve Francii Marií Sýkorovou.

Konání letních olympijských her v Paříži se setkalo s ohromným nadšení. Kritika se ale nese nad vysídlováním osob nejen v Paříži, ale i třeba ve městě Bordeaux. Na co přesně neziskové organizace upozornily?

„Mluví se o tzv. sociálních čistkách, kte kterým mělo dojít hlavně v Paříži a jejím okolí. Policejní složky i četnictvo se několik týdnů před zahájením olympiády podílely na vystěhování nejen v místech, kde sídlí lidé bez přístřeší v centru města, ale i v romských osadách na předměstích.”

„K jedné akci došlo například v části pařížského předměstí Jeune Ville de Pont nedaleko dálnice A4, kde sídlila romská osada. Podle policie právě v těchto místech vedla část cyklistického závodu.”

„K podobnému vystěhování romské osady došlo i ve městě Bordeaux nedaleko stadionu Matmut Atlantique. Na 500 osob, včetně zhruba 100 dětí, většinou bulharské a rumunské národnosti bylo přemístěno, protože žili asi 200 metrů od sportoviště.”

„Celkem takto mělo být přemístěno a vysídleno více než 1200 osob. Tedy nejen z osad, ale i stanových kempů a lidí bez přístřeší, hlavně v centru hlavního města i olympijské vesnice v obci Saint Denis. Podle francouzských médií má jít o 64 slumů, 34 stanových sídel a 33 squatů.”

Kam jsou tito lidé přemísťováni?

„Mimo Paříž, mimo centra. Asociace ale opět upozorňují na to, že problém je jinde. Kapacity totiž na dočasné bydlení nejsou dostatečné. Mnohdy jsou lidé přemístěni i stovky kilometrů od jejich pracovišť, od škol. Lidé, kteří žijí nomádským způsobem, mají vyhrazená tzv. dočasná stanoviště pro dodávky. I ty ale bývají v nehostinných podmínkách.”

„Obec Plaine Commun severně od Paříže je posledním místem, které nabízí tzv. místo romské integrační vesnice. Problém je ale v tom, že pronajímatelé těchto míst je nabízejí pouze Romům s francouzským občanstvím.”

Budou se Romové vracet do svých původních osad?

„Po skončení her, tedy i těch paralympijských, to podle neziskových organizací nejspíš tak bude. Většina osob je totiž s místem spojena nejen prací, ale i skrze děti, které tam chodí do škol. Zvýšené policejní kontroly a tzv. čistky jsou zapříčiněné konáním olympiády a paralympiády. Nicméně problém je dlouhodobý. Na příkladu romských osad je patrné, že obce mají mnohdy místa pro tzv. nomády, ovšem ne vždy jsou v pořádku a nesplňují kapacity.”

„Francouzská média, např. deník L’Humanité, píší o tom, že romské osady jsou velmi nenápadné, člověk by o nich ani nevěděl. Je proto záhadno, proč právě ty měly kazit pohlednicový obrázek olympijské Francie.”

Spustit audio