Romská média musí napravovat chyby těch mainstreamových. V kauze údajné romské strany novináři selhali

24. únor 2012

Když česká média referují o romské menšině, stává se, že neinformují vždy úplně nestranně, nebo převezmou nějakou ne úplně pravdivou informaci. To, co se stalo minulý týden, ale už podle mnohých přesáhlo určité meze.

Na serveru Parlamentní listy.cz vyšel článek, ve kterém jeho autor informoval se vší vážností o tom, že byla založena nová romská strana, které ale vzápětí utekl pokladník i se stranickými penězi.

Tuto historku nejen sdílely až tisíce lidí na sociálních sítích, ale následně článek převzaly a zveřejnily hlavní zpravodajské servery, jako jsou Deník.cz, Tn.cz, iDnes.cz nebo Týden.cz. Zprávu otiskly i deníky a odvysílala také severočeská redakce Českého rozhlasu. A to aniž by si ověřily jediné tvrzení z onoho článku a jediný zdroj.

Následně se ukázalo, že celý článek je vymyšlený a nezakládá se na pravdě a jediné tvrzení jeho autora, bývalého lídra ultrapravicové Dělnické strany v Plzeňském kraji, není možné doložit není toho schopný ani on sám. A právě s tímhle odhalením přešel romský server Romea.cz.

Ověřené informace na prvním místě

„Pokud jde o převzetí toho článku, tak poprvé se začal v hlavních médiích objevovat paradoxně až o víkendu. Já to přičítám slabším víkendovým službám a takovému přehledu, kdy je potřeba přidat jakoukoli zprávu, která se vyskytne. Základním selháním je tam ale editorská kontrola. V původním článku bylo jasně vidět, že tam není řádně dozdrojováno, kde se ta akce měla konat a hlavně ta strana, která tam měla údajně vznikat, vůbec neexistuje. Podle toho se dalo snadno ověřit, že ta zpráva je naprosto smyšlená,“ řekl pro pořad Týden v médiích vedoucí internetové redakce Českého rozhlasu Filip Rožánek.

Ověřování zdrojů by podle něj nikdy nemělo padnout za oběť rychlosti zveřejňování zprávy. Informace byla ale pro média lákavá: „Má to určitý nádech absurdity a zároveň je v tom přítomný určitý latentní rasismus.“

To, že mylnou zprávu zveřejnila hlavní média, je pro Rožánka větší problém než to, že si články sdíleli mezi sebou uživatelé sociálních sítí. Redakce by měly mít odpovědnost.

„Server iDnes vydal informaci, že se Parlamentní listy omluvily a sám v tomto textu zmiňuje, že si bude příště lépe ověřovat informace třetích stran, Týden.cz původní článek stáhnul úplně vydal nový o tom, že se ten případ vyvinul úplně jinak, než byly původní informace. Zajímavé je, že se vyjádřil i autor původního článku na Parlamentních listech, který ve svém komentáři trvá na tom, že ta událost je reálná a že může doložit audiozáznamy a fotografie, nicméně dosud to neudělal. Je na 99,9 % pravděpodobné, že to je totální smyšlenka,“ uzavřel vedoucí internetové redakce Českého rozhlasu.

Další kauza: Kocour Mikeš

Server Romea.cz smyšlenku odhalil. A není to první podobná kauza, jak připomněla šéfredaktorka Romano Voďi a redaktorka Českého rozhlasu 6 Jarmila Balážová:

„My se snažíme velmi často v takových kauzách něco dělat. Mohu připomenout z minulosti například kauzu kocoura Mikeše, kdy opět celá řada majoritních médií trochu neodhadla situaci a na základě informací a stížnosti jednoho jediného člověka, který si založil neziskovou organizaci tří lidí, a potom v titulcích označovali, že Romové jsou obecně proti kocouru Mikešovi. Tato kauza byla mnohem závažnější. My jsme se jí původně nechtěli věnovat, protože víme, že Parlamentní listy projevují známky protiromských nálad. Ale pak nás částečně naštvalo to, že článek převzala majoritní média a chtěli jsme dokázat, že to není pravda.“

Romská média mají smysl, protože z romského prostředí přinášejí informace.

„Zpravodajství, komentáře, a to nikoliv jenom pro Romy samotné, ale i pro veřejnost, protože přece jenom je stále zřejmé, že názory Romů a lidí jim blízkých se liší od obecných názorů, a potom to přispívá k obecnému diskurzu, který snad by mohl být bližší pravdě a bližší skutečnosti, než jak by se dělo jenom výhradně z médií většinových,“ uvedl předseda občanského sdružení Společenství Romů na Moravě Karel Holomek.

Časopis Romano hangos otiskuje část svých příspěvků v češtině a část v romštině.

„Romové nejsou příliš velcí čtenáři a okolnost, že se snažíme vydávat romské noviny nebo romský časopis, směřuje k tomu, aby se tento okruh čtenářů mezi Romy rozšířil. My to přizpůsobujeme tím, jaké ty články jsou a také je zaměřujeme více na grafickou stránku, která mnohdy řekne víc než psané slovo. Chceme, aby ty noviny byly nejenom pro romskou veřejnost, ale i pro většinovou veřejnost, ale také pro řadu profesionálů na úřadech, ministerstvech, radnicích a podobně,“ upozorňuje Holomek.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu