Roman Prymula: První vlnu jsme zvládli až příliš dobře, přestali jsme být ostražití. Nově nakažených bude přibývat

Světová zdravotnická organizace považuje rychlost šíření covidu-19 u nás za znepokojující. Nepodcenili jsme přípravu na pokračování pandemie? „Rozvolnění muselo nastat, nezůstala tu ale elementární ostražitost,“ soudí vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a člen Rady vlády Roman Prymula.

Čtěte také

„První vlnu jsme zvládli příliš dobře, v našich občanech nezachala velkou stopu, že je třeba se chránit. Vyvinul se tlak na to, že není třeba dodržovat opatření. Ta se rozvolňovala, ale mělo to být za předpokladu, že zachováme alespoň elementární návyky. To se bohužel v letních měsících nedělo,“ soudí profesor Prymula.

„Je jasné, že číslo R roste“

Ještě na jaře média bedlivě sledovala, jak se mění číslo R, které označuje, kolik dalších lidí průměrně nakazí jeden pacient s koronavirem. Toto číslo ale na začátku týdne zmizelo z oficiálních statistik, a to s odůvodněním, že se situace v jednotlivých regionech liší. „Určitě to jde spočítat,“ nesouhlasí Roman Prymula. „Nikdy jsem nebyl u jednání, kde by se říkalo, že se přestane zveřejňovat. Je jasné, že číslo R roste, je důležité a měli bychom o něm mít povědomí.“

Plošná povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách by se podle něj mohla projevit za 10 až 14 dnů. V tu dobu prý bude možné vyhodnotit reálný dopad nového opatření. „Nechci věštit z křišťálové koule, ale v dalších dnech bude nárůst nově nakažených značný, budou to tisíce.“

Byla chyba, když v polovině srpna ministr Vojtěch ustoupil od svého původního návrhu zavést roušky už od 1. září? A jakou roli hraje v zavádění jednotlivých opatření semafor? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související