Roman Prymula

26. červenec 2009

Virus H1N1 známý též jako prasečí chřipka se v současné chvíli dá podle Romana Prymuly, předsedy České vakcinologické společnosti, svou klinickou závažností přirovnat ke klasické sezónní chřipce. Co se ale stane, až virus zmutuje? Na to, jaká rizika představuje tato virová nákaza a v jakém stádiu je vývoj účinné vakcíny, se jej v pondělním Dopoledním Radiožurnálu ptala Lucie Výborná. V úterý 28. července bude hostem Karla Štěpánková, bývalá pracovnice civilní části českého provinčního týmu v afgánském Lógaru.

Chřipka H1N1 sama o sobě je zákeřná zejména v tom, že ji člověk přenáší ještě předtím, než jsou na něm patrné příznaky. Největší nebezpečí z hlediska šíření a dalšího vývoje viru je přitom ještě před námi. "Až nastane ta klasická sezóna - podzim, zima - dá se předpokládat, že k šíření bude docházet podstatně častěji, a bude tedy podstatně vyšší riziko, že virus zmutuje. A toho se bojíme," vysvětluje Roman Prymula obavy epidemiologů z příštích měsíců.

I on přitom zdůrazňuje, že označení 'prasečí chřipka' pro tuto nákazu není nejvhodnější. "Tento virus je unikátní v tom, že vznikl kombinací viru ptačího, prasečího a lidského. Je tedy přenositelný více směry," popisuje charakter nebezpečného viru Roman Prymula.

"Virus, který tady cirkuluje v tuto chvíli, je tady vlastně nepřetržitě. Čas od času se vyskytuje v říši lidské, čas od času zmizí v říši zvířecí. Takže ta chřipka, přestože se nazývá prasečí, ve své podstatě pravděpodobně prasečí nebyla ani na počátku," dodává k tomu odborník na vakcinologii.

Nejnebezpečnější by byla pravděpodobně varianta, kdy by se stal virus rezistentní vůči v současné době dostupným prostředkům na jeho potlačení. I z tohoto důvodu je práce na nové vakcíně v centru pozornosti nejen odborné veřejnosti.

Na vývoji vakcíny pracují také čeští odborníci. "V tuto chvíli máme pouze registrovanou vakcínu, která je na základě určité stavebnice. Do této stavebnice musíme vsadit vlastní virus. A to je složité, protože musíme nejdříve vakcínu otestovat. To je doba, která nás dělí od úspěšné výroby," vysvětluje úskalí výroby vakcíny předseda České vakcinologické společnosti.

Na co nejrychlejším vývoji vakcíny mají přitom vedle zdravotníků a humanitárních pracovníků zájem i komerční firmy. Roman Prymula připouští, že vývoj tak významné vakcíny představuje i určité 'závody', nicméně dodává: "V tuto chvíli je tak vysoká poptávka a tak limitované výrobní kapacity, že kompletní produkce je už dnes nasmlouvána."

Co může přinést případná mutace viru? Jak probíhá vlastní práce na vývoji vakcíny a kolik bude pravděpodobně hotová vakcína stát? Roman Prymula se v odpovědích na otázky Lucie Výborné dotkl také těchto témat. Poslechnout si je můžete v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Romanem Prymulou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio