Rok od střelby v Uherském Brodě: Co všechno stát udělal pro to, aby se podobná tragédie neopakovala?

24. únor 2016

Dnes je to přesně rok od střelby v Uherském Brodě. Na konci února vtrhnul se zbraní do restaurace Družba třiašedesátiletý muž. Zabil osm lidí.

Útočník, který se následně sám zastřelil, byl dlouhodobě nezaměstnaný a zřejmě kvůli tomu trpěl depresemi. Podle obyvatel šlo o nejčernější den v historii města. Vláda už před rokem slíbila, že udělá vše pro to, aby se tragédie neopakovala.

Co se tedy za tu dobu změnilo? Ve sněmovně leží novela zákona o zbraních, kterou už v prosinci schválila vláda. Úprava zpřísňuje například podmínky pro držení zbraní, nebo mění pravidla, podle kterých by mohli lékaři nahlížet do registru zbraní. Zabrání taková opatření podobným případům?

„Opatření jsou k tomu, aby zmírnila nebezpečí, které existuje. Odstranit nebezpečí ale úplně nejde. Není možné zabránit tragédii, kdy člověk s patologickým motivem takový čin spáchá,“ říká první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.


Spolupráce s obcemi a městy se po tragédii změnila

V reakci na události v Uherském Brodě policie změnila podobu takzvaných prvosledových hlídek. Tyto speciálně vycvičené jednotky jsou rozmístěné tak, aby byly na místě činu do deseti minut – pro srovnání zásahové jednotky mají dojezdový čas kolem hodiny.

Policisté z těchto hlídek mají balistické vesty, přilby a štíty a ozbrojení jsou například samopaly. Mají také lepší trénink, aby dokázaly rychle zneškodnit případného střelce. V Česku je 120 těchto jednotek, ve Zlínském kraji jich od ledna působí sedm.

autoři: jch , vok
Spustit audio