Robin Kaleta: Dělal jsem, co mě bavilo. A pak se ze mě stal profesionální freerider

23. únor 2015

Freeriding, to je dobrodružství, zážitek a krása hor, shrnula moderátorka Lucie Výborná lyžování ve volném terénu. Freerider Robin Kaleta její slova jen potvrzuje a dodává, že tento sport se obejde bez riskování, a tak jej lze provozovat i relativně bezpečně.

Laviny jsou často považovány za strašáky freeridingu, ale jak Robin Kaleta dodává, nejde jen o ně. Zrádný totiž bývá i samotný volný terén se skálami a prohlubněmi.

Každý, kdo začíná s freeridingem, by si tedy měl uvědomit, že příroda se od upravené sjezdovky zásadně liší. „Na sjezdovce se vám nemůže téměř nic stát, kromě srážky s jiným lyžařem,“ domnívá se Robin Kaleta. Jenže problémy ve volném terénu nemůžete jednoduše „hodit“ na vlekaře nebo provozovatele lyžařského areálu.

Přesto všechno nepovažuje freeriding za riskantní záležitost. Nebezpečný způsob jízdy může být jen jednou z forem. „Průjezd prašanem je krásný zážitek a dá se dělat bezpečně,“ soudí Robin Kaleta, pro kterého je lyžování ve volném terénu způsobem poznávání světa. „Zvolil jsem tuhle cestu, nemusí být však jediná,“ tvrdí.

Čtěte také


Robin Kaleta radí začátečníkům
Pro freeriding podle něj potřebujete mít fyzičku a musíte umět lyžovat. Je dobré dodržovat základy bezpečnosti pohybu ve volném terénu, zvládat první pomoc a orientovat se v prostoru. „Stačí nic nepřehánět, nic si nedokazovat, dívat se kolem sebe a přemýšlet. Postupně se budete učit,“ říká.

I když neriskujete, vždycky se může něco stát, uznává Robert Kaleta. Z tohoto důvodu je lepší, když člověk nevyráží do hor sám, ale raději se skupinou lidí. „Můžete si navzájem pomoct a také sdílet radost z prožitků,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio