Řidiči v Dalmácii přivykají přísnějším pravidlům

21. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští řidiči i turisté si pomalu zvykají na zákaz řízení pod vlivem alkoholu. V této zemi u Jadranu začal včera platit zákon o bezpečnosti silničního provozu. Ten mimo jiné upravuje i používání bezpečnostních pásů. Pokud si je v Chorvatsku nezapnete, hrozí vám pokuta pět set kun.

Telefonování za jízdy může chorvatský policista ohodnotit pěti sty kunami. Ale vraťme se ke zmiňovanému alkoholu. Ten policisté od včerejška u motoristů netolerují. Jak dodává česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová, pokuty jsou odstupňované podle množství naměřeného alkoholu.

Dalmácie bude mít svou první větrnou elektrárnu. Hotová by měla být už za měsíc. Najdete ji na Pagu. Její výstavba přijde na 7 milionů eur. Zahájení stavebních prací zdrželo vyřízení potřebných povolení. Elektřinou by měla zásobovat okolní obce. Zatím se jedná o první projekt na využití větrné energie v Chorvatsku. Další by měly následovat.

Chorvatsko má třetí olympijskou medaili. Pro svou zemi ji vybojovali veslaři Siniša Skelin a Nikša Skelin. Už včera získal cený kov Duje Draganja. Ten obsadil druhé místo v plavání na padesát metrů volným způsobem. Bronzovou medaili vybojovali tenisté Mario Ančić a Ivan Ljubičić. Své indické protihráče porazili 7:6, 4:6 a 16:14.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu