Řešíte velké množství léků či jejich nežádoucí účinky? Pacientům poradí ambulance klinické farmacie

14. březen 2024

Aby léky pomáhaly a neškodily – na to dohlížejí kliničtí farmaceuti. Řeší třeba situace, kdy pacient dostane lék, který vyřeší zdravotní problém, ale objeví se u něj jiné nežádoucí účinky. S jakými problémy se pacienti na farmaceuty obrací nejčastěji? „Nejčastěji mají pocit, že mají mnoho léčiv. Jejich dotaz směřuje k tomu, zda všechna léčiva potřebují. Nebo jim některé z léčiv nedělá dobře,“ přibližuje Jana Gregorová, předsedkyně České odborné společnosti klinické farmacie.

S jakými prohřešky, ať už u pacientů, nebo lékařů, se v ambulanci nejčastěji setkáváte?

Jedním z takových „prohřešků“ je to, že pacienti mají předepsaná léčiva, která nakonec neužívají, nebo je užívají jinak, aniž by to jejich lékař věděl. Ty důvody jsou různé a je třeba je rozklíčovat. Máme samozřejmě metody, kdy s tím pacientem hovoříme, ale není to jenom o přiznání pacienta. Máme možnost, jak opravdu ověřit to, že pacient léčivo užívá. Jsou to například plazmatické koncentrace léčiv atd.

Co všechno by měl mít pacient s sebou, aby byla návštěva takové ambulance klinické farmacie smysluplná?

Čtěte také

V ideálním případě se pacient se svým praktickým lékařem nebo ambulantním specialistou domluví na tom, že konzultace klinického farmaceuta je vhodná. Potom lékař vystaví žádanku, a s touto žádankou a také s aktuální zdravotnickou dokumentací pacient přijde k nám, a my už si potom nastavíme komunikaci s ním i jeho lékařem.

Zdravotnickou dokumentaci, kde jsou informace o nemocech pacienta, jeho laboratorní výsledky, případně výsledky dalších důležitých vyšetření, potřebujeme proto, že komplexní zhodnocení medikace není možné provést jenom na základě prostého seznamu léčiv.

Je síť ambulancí klinické farmacie dostupná ve všech krajích ČR? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.