Rekvalifikační kurzy

11. duben 2002
Dobrá rada

Pokud jste vedeni na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání a nemůžete jej delší dobu sehnat, je dobré projít rekvalifikačním kurzem. Jeho absolvování vám může pomoci práci nakonec přece jen najít. O tom, kdo se může do rekvalifikačního kurzu přihlásit, nám poví Věra Prokopová z odboru poradenství a zprostředkování Úřadu práce hlavního města Prahy.

Prokopová: Uchazeč, kterému se nedaří v úřadu práce najít vhodné zaměstnání, nejdéle do roka, tak mu může být nabídnut nějaký rekvalifikační kurz, který by dotyčnému zvýšil šance pro uplatnění na trhu práce. Jeho dosavadní kvalifikace třeba neodpovídá situaci nebo není požadována. Úřad práce realizuje tuto aktivitu ve spolupráci s uchazečem, to znamená, že se vyjde ze situace na trhu práce a volíme typ rekvalifikace s nejlepší možností uplatnění. Musí to vyhovovat jeho naturelu, schopnostem a zájmovému založení, aby došlo k určité shodě. Uchazeč musí uzavřít dohodu s úřadem práce, která zakotvuje jeho práva a povinnosti při návštěvě rekvalifikačního kurzu.

Co jsou ta práva a povinnosti?

Prokopová: Nezanedbatelnou podmínkou je, že pokud úřad práce vyšle uchazeče na rekvalifikační kurz, tak mu ho hradí v plné výši. Je samozřejmostí pečlivá docházka, plnění všech povinností s kurzem spojených, při předčasném ukončení a nezískání nové kvalifikace, tím pádem neúčelně vydaných financích je možné, vyžadovat padesát procent ceny kurzu od uchazeče.

O jaké kurzy je největší zájem?

Prokopová: Nejvíce se osvědčují kurzy o obsluze počítačové techniky, od základních až po složitější, třeba správce sítě a podobně. I základy práce s počítačem se nyní stávají součástí všeobecného vzdělání, vyžaduje to i funkce skladníka, prodavačky, číšníka. Různá práce, spojená s náročnějšími úkony na počítači, patří k velice žádaným profesím na trhu práce a je tady téměř stoprocentní naděje na uplatnění.

Co s člověkem, který projde kurzem a přes nabídnutá místa se práci stejně brání?

Prokopová: Pokud úřad práce nabídne uchazeči vhodné zaměstnání, které respektuje jeho vzdělání, zkušenosti i praxi, a on je odmítne bez vážného důvodu, tak dojde nejčastěji k sankčnímu vyřazení z evidence. K nové může znovu dojít až po třech měsících.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu