Reakce vlády je dostatečná. Právní řád nám neumožňuje vydávat razantnější opatření, tvrdí hlavní hygienička Svrčinová

Reaguje vláda dostatečně na aktuální vývoj pandemie? Znamená středeční nesouhlas tripartity definitivní konec nápadu, že by stát znevýhodnil neočkované zaměstnance? Nemělo by se plošně testovat ve všech školách v České republice? A jak budou hygienici od 1. listopadu kontrolovat dodržování protiepidemických opatření? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová.

V úterý testy odhalily přes šest tisíc nově nakažených covidem-19. To je skoro dvakrát více než před týdnem. Přibývá i hospitalizovaných, v nemocnicích je jich aktuálně přes 1100 a roste i procento pozitivních testů. Máte pocit, že reakce vlády a ministerstva zdravotnictví je v tuto chvíli dostatečná?

Já si myslím, že reakce na to, co se kolem nás děje a v jakém stavu je populace České republiky, je dostatečná. Stav populace bych charakterizovala tak, že máme necelých 60 procent celkové populace proočkováno. Není to úplně ideální číslo, ale není to také nejméně.

Čtěte také

Je to ale pod průměrem Evropské unie.

Ano, je to pod průměrem Evropské unie. Bohužel se nám nepodařilo většinu populace přesvědčit o tom, že očkování má své výhody a že chrání hlavně zdraví. Mám pocit, že hlavním motivem k očkování nebylo, že si chráním zdraví, ale spíše cestování, návštěva zařízení a podobně. To si myslím, že bylo špatné vnímání toho, co mi očkování může přinést.

Právě proto se ptám, jestli jste vy jako hlavní hygienička v posledních dnech navrhovala razantnější opatření, která třeba narazila u premiéra nebo ministra zdravotnictví.

Vzhledem k rozsudkům Nejvyššího správního soudu ve své podstatě razantnější opatření příliš uplatňovat nemůžeme. Vycházíme z právního rámce, jak vypadá situace, jaká je proočkovanost české populace a navrhujeme maximum možného.

Rozumím tomu dobře, že kdyby byl právní rámec jiný, tak byste považovala za správné, aby byla opatření přísnější?

Osobně si nemyslím, že by měla být razantně přísnější, ale měla by se lépe dodržovat a kontrolovat. Vzhledem k tomu, kolik je pracovníků orgánu ochrany veřejného zdraví, což je oficiální název krajských hygienických stanic, tak si myslím, že činíme maximum. Bohužel, spořádanost českého národa je taková, jaká je a dodržování pravidel, která jsou podle mého názoru dostatečná, je takové, jaké je. 

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související