Pokud vláda nezasáhne, epidemie se bude vyvíjet podle nejhoršího scénáře, myslí si Válek

V jakém stavu předává končící vláda svým nástupcům sektor zdravotnictví? Opravdu Andrej Babiš a jeho lidé rezignovali na snahu o důkladné potírání další vlny epidemie covidu-19? Budou v zimě nemocnice opět přetížené pacienty a dá se proti tomu něco dělat? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je poslanec TOP09, lékař a jeden z kandidátů na místo příštího ministra zdravotnictví, profesor Vlastimil Válek.

Ve středu přibylo 3276 případů onemocnění covid-19. To je více než dvojnásobek ve srovnáním s předchozím týdnem. Hospitalizovaných lidí s covidem je 726, což je skoro o tři pětiny více než před týdnem. Vláda částečně zpřísňuje protipandemická opatření – například v rizikových okresech se budou muset děti ve školách testovat. Toto vítáte?

Něco ano a něco ne. Jsem velmi rád, že se to netýká dětí do dvanácti let, protože si myslím že to je skupina, která by měla být chráněna a měla by mít něco, co je v Evropě relativně běžné – zelený pas. U starších dětí je potřeba si říct, co je cílem a jak je chceme testovat. Pokud to bude testování, které má vysokou falešnou pozitivitu a negativitu, tak je to zbytečné. Otázka testování je komplikovaná. Musím první definovat, co tím chci zjistit a čeho chci dosáhnout. Potom teprve můžu říct, jestli to má nebo nemá smysl. Rozhodně chválím vládu, že se rozhodla, řeknu to po moravsky, šanovat, děti do 12 let.

Čtěte také

Neočkovaní učitelé budou mít nově povinnost nosit během výuky respirátor. Co vy na to?

Já si nemyslím, že je to úplně šťastná situace, protože by ho měli nosit buď očkovaní a neočkovaní, nebo nikdo. Proč si to myslím? Ve zdravotnickém zařízení nikoho nezajímá, jestli je ten lékař naočkovaný, nebo není. Všichni nosíme respirátory. Já jsem v pátek dostal třetí dávku, respirátor mám, sedím v něm, chodím v něm v práci, dělám v něm jakékoliv úkony právě proto, abych minimalizoval riziko, že nakazím pacienty a lidi kolem sebe. Ano, učitel nepracuje s pacienty, pracuje s dětmi. To znamená že bych se spíše soustředil na to, zda ten kantor je pro děti větším rizikem, nebo menším rizikem a zda může v tom respirátoru nabízet kvalitní výuku. Určitě to rozdělení očkovaní a neočkovaní kantoři není šťastné.

V pátek ministerstvo upřesnilo povinnost nosit respirátory na pracovišti jen v případě, že zaměstnanec nedokáže od druhých udržet odstup dva metry. Nějaký komentář?

Já si vzpomínám, jakou jsem dostával sodu od některých vládních poslanců, když jsem byl jedním z těch, kteří prosazovali předjíždění cyklistů s odstupem jeden a půl metru. Takové opatření, které je v podstatě nevymahatelné a nekontrolovatelné, je sice hezké, ale mělo by být formou doporučení. Dokážu si představit doporučení, udržujte od sebe dva metry, riziko, že se nakazíte je malé. Pokud je to kolektiv, myslím si, že by bylo vhodné, aby všichni měli respirátor.

Podle analýzy vzorků z odpadních vod, kterou provádí výzkumný tým Vysoké školy chemicko-technologické a Pražské vodovody a kanalizace, může být nakažených mnohonásobně více, než ukazují data. Jak odhadujete další vývoj epidemie? 

Já se domnívám, že ty predikce, které předložil profesor Dušek, jsou velmi přesné. Vzpomeňme si na minulý rok. Teď se nebavím o interpretaci těch dat, ale o vývoji tak, jak ho předkládal. Vloni koncem května se trefil prakticky 100% na to, co se bude dít na podzim a na jaře. Teď se trefuje také velmi přesně, respektive to není trefování se, ale vypočítávání. Vývoj bude velmi pravděpodobně podle kritického, nejhoršího scénáře, pokud vláda nezasáhne účinnými opatřeními, které má připravené a nezvrátí to. Pokud bude vláda postupovat stejně jako v minulém roce, tak bude výsledek stejný.

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související