Podle analýzy odpadních vod má teď epidemie v Praze stejnou sílu jako v březnu, tvrdí výzkumníci

22. říjen 2021

Počet lidí nakažených koronavirem může být v Praze mnohem vyšší, než uvádějí oficiální data. Ukazují to nové, ještě nezveřejněné analýzy vzorků z odpadních vod, které provádí výzkumný tým Vysoké školy chemicko-technologické. „Podle dat jsme na podobných hladinách jako v březnu, kdy bylo v Praze 10 tisíc nakažených. Byli bychom rádi, kdyby se s námi spojili epidemiologové. Můžeme přispět k řízení epidemie.“ říká Jan Bartáček z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT v Praze.

Jaké jsou výsledky vašeho průzkumu – kolik lidí v metropoli může podle vašich zjištění mít covid-19?

Naše počty nakažených, které uvádíme, jsou pouze odhady toho, co vidíme v množství virů nebo fragmentu virů v odpadních vodách. Podle dat, která máme, se zdá, že jsme na podobných hladinách jako na konci března letošního roku, kdy bylo v Praze asi 10 tisíc nakažených.

Jsou to výsledky za celou Prahu nebo dokážete oddělit a porovnat jednotlivé městské části?

Sbíráme data za téměř celou Prahu. Hlavní stoka, kterou odebíráme, odvádí vodu přibližně od 50 procent populace v Praze. Kromě toho máme i různé menší lokality. Ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizacemi vzorkujeme spíše než městské části i některá konkrétní sídliště nebo okolí autobusových terminálů, vysokoškolské koleje a podobně.

Analýzy vzorků odpadních vod provádíte spolu s Pražskými vodovody a kanalizacemi, jak jste zmínil. Mají sloužit jako první signál zhoršující se situace. S jakým předstihem dokážete vývoj epidemie odhadnout?

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze

To je složitější otázka. V literatuře se běžně uvádí rozsah dva až tři týdny s předstihem. Přesné číslo budeme vědět až za nějakou dobu, kdy budeme schopni data zpětně vyhodnotit. Před většími nárůsty jsme varovali před třemi týdny. To by byl ten předstih.

Už na začátku října jste v našem vysílání říkal, že data získaná z vašeho pravidelného monitoringu se začala odchylovat od oficiálních statistik. Jako možné důvody jste uváděl méně testů, více nakažených dětí s mírnějším průběhem. Stále to platí?

Ano, ale to je otázka pro epidemiology. Tohle jsou naše hlavní vysvětlení. Pracujeme i s hypotézou, že by například kvůli variantě delta lidé vylučovali do odpadních vod řádově více viru. To je zatím pouze spekulace. Zdá se, že i oficiální data z posledního týdne bohužel prokazují, že je tady mnoho lidí, kteří se z mnoha objektivních i subjektivních důvodů netestují a nevíme o nich.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.