Rakousko zapadalo metry sněhu a užívá si alpskou zimu

Vstup Rakouska do letošního roku vypadal jako skok z výšky do sněhové závěje. Země v posledních dvou týdnech zapadala metry sněhu, vyrovnávala se s lavinami a značnými dopravními komplikacemi. Vedle toho ale zažívá po několika letech nefalšovanou alpskou zimu, která dělá místním radost. Atmosféru zasněženého a horami obklopeného městečka Zell am See si vychutnával reportér Matěj Štýs.

Kdo to neprožil, nepochopí, řekla ČRo jedna z Češek zasypaných v Tyrolsku

Záchranné práce na místě neštěstí v Tyrolských alpách

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že pět lyžařů, kteří včera v Tyrolsku zahynuli pod lavinou, byli čeští občané. Na stejném místě byly dvě skupiny - v první bylo 12 freeriderů, 4 z nich zemřeli. Ve druhé skupině byli skialpinisté. Těch bylo 8 a zemřel jeden. Na jednu ze zasypaných dívek se sníh zřítil dvakrát, jak řekla v rozhovoru pro Český rozhlas.

Stojím na břehu jezero, které leží, co by kamenem dohodil od centra města, a připadám si jako v pohádce. Dnes poprvé po několika dnech vysvitlo sluníčko a ozářilo zasněžené vrcholky okolních hor. Na některých místech leží dokonce takové množství sněhu, jaké tu zažijí jednou za sto let.

Dopravní kalamita

„Myslím, že už to bude deset let, co jsem naposledy viděl takové množství sněhu. Je to velké překvapení,“ přiznává asi šedesátiletý turista Alfred z Německa. A jeho žena Eva dodává, že radost mají i ze slunce, které konečně vykouklo zpod mraků.

„Cestou z Berlína jsme museli dvakrát přestupovat do jiného vlaku, protože ten náš nemohl kvůli sněhu projet. A taky jsme třikrát měnili taxi, protože řidiči neměli sněhové řetězy a nemohli se dostat na místo, kde jsme ubytovaní,“ popisuje Alfred. Ale hned s úsměvem dodává, že na dovolené taková věc není žádný problém. Za tu překrásnou sněhovou nadílku to stojí.

V rakouském skiareálu Krippenstein leží extrémní množství sněhu, nejvíc za posledních třináct let

Pohádková idyla

Ze sněhu mají radost nejen turisté, ale i místní a všichni si užívají tu jedinečnou pohádkovou atmosféru. Ve městě všechno funguje bez problému – sjezdovky, které končí hned na okraji Zell am See, se hemží lyžaři a po zasněžených ulicích mezi domy krouží pošťák na žlutém elektrokole. „V létě je doručování jednodušší,“ směje se, „ale ani v takové zimě to není žádný problém.“

Krásného počasí se rozhodly využít také místní kachny, které se na břehu nechávají krmit z ruky, hned naproti majestátní budově grandhotelu Zell am See. Ten je v provozu už úctyhodných 140 let.

Rallye na ledu

Víc o historii lázeňského města se dozvíte na informační stezce, která vede na pobřeží. Na několika místech jsou speciální dřevěné značky s FSC čipy a QR kódy. Průvodce tedy máte pořád v kapse – stačí vytáhnout telefon.

Jedna z cedulí umístěná v malém parčíku, se věnuje slavné ledové rallye, která se jezdí na ploše zdejšího jezera. Závod je pojmenovaný po slavném automobilovém konstruktérovi Ferdinandu Porsche, který je v Zell am See pohřbený. Kromě rodinné hrobky tu najdete i jeho pomník.

Projděte si mapu nejoblíbenějších zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

autoři: Matěj Štýs , and
Spustit audio

Související