Za sněhem i za zdravými klouby do rakouského Bad Gasteinu

Víte, kde leží "vesnice s mrakodrapy"? V rakouských Alpách jižně od Salcburku. Jmenuje se Bad Gastein a leží v úzkém údolí mezi alpskými hřebeny. A protože jsou tamější svahy příkré a stavební plochy je pomálu, domy tam rostou do výšky. Odtud ta přezdívka. Bad Gastein není žádné velké lyžařské středisko. S hrdostí si však připomíná rok 1958, kdy poprvé a naposledy hostil mistrovství světa ve sjezdovém lyžování.

Permanentka na den stojí přibližně 40 eur. Nahoru na Stubnerkogel jezdí zbrusu nová kabinková lanovka. Letos ji uvedli do provozu.

Charakteristika areálu - Bad GasteinNadmořská výška: 850-2330 m
Počet a délka sjezdovek: 70 - 200 km
lehké / střední / těžké: 21 / 43 / 6
Lanovky / vleky: 29 / 11
Délka běžeckých tratí: 90 km
Internetové stránky: skigastein.com

Dva pánové s lyžařskými brýlemi si ukazují z okna kabinky na bílé svahy a domlouvají se, kudy pojedou. "Jezdíme sem už dvacet let. Máme tady už známé a líbí se nám tady," říká Uwe a Detlev přikyvuje hlavou.

"Ráno je to na Stubnerkogelu báječné, sníh je ještě tvrdý a dobře se lyžuje. Na druhé straně, na Schlossalmu, se zase krásně jezdí, když svítí slunce," hodnotí kvalitu sjezdovek Uwe.

Ceny skipasů - Bad Gasteincelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 41,00 eur / 38,00 eur (cca 1070 Kč / 990 Kč)
dítě: 21,50 eura / 20,00 eur (cca 560 Kč / 520 Kč)týdenní (v hlavní sezónně / mimo sezónu)
dospělí: 218,00 eur / 202,50 eura (cca 5670 Kč / 5260 Kč)
dítě: 113,50 eura / 105,50 eura (cca 2950 Kč / 2740 Kč)

A Detlev mu nijak neodporuje: "S tím můžu jen souhlasit. Mně se tady líbí. Podle mě je to jedno z nejhezčích středisek v Rakousku." Detlev nenašel v Bad Gasteinu jen dobré lyžování, ale také svou ženu. Žádný div, že se mu tady líbí.

Bad Gastein však není pouze zimním střediskem.

mapa
Zvětšit mapu: cesta autem z Prahy do Bad Gasteinu

"Široko daleko je známý také jako lázeňské městečko. Zdejší termální prameny vždy lákaly lidi z dalekého okolí. Já sám jsem toho příkladem. Do Bad Gasteinu jsem přijel na léčení," dozvídám se od Petera Pawlika.

Ten sem poprvé přijel v roce 1969 s nemocnými klouby. Zdejší radonové koupele mu prý hodně pomohly. A v Bad Gasteinu už zůstal natrvalo.

Revma si v Bad Gasteinu léčila v minulosti také šlechta, dokonce už ve středověku. A co je dobré pro šlechtu, ocení i unavený lyžař.

mapa
Zobrazit místo lyžařské středisko Bad Gastein na větší mapě
autor: Pavel Polák
Spustit audio