Mariazell láká na lyžování, sauny i lezení

Štýrsko, přesněji Bürgealpe, nabízí milovníkům zimních sportů řadu neobvyklých zážitků. Zvláště pak Mariazell, jedno z nejvýznamnějších evropských poutních měst. Mariazell není jen město vonící po medových perníčcích nebo bylinkách, které jsou neodmyslitelnou součástí žaludečního likéru. Nad Mariazellem se totiž tyčí Bürgealpe, jedno z nejoblíbenějších lyžařských lákadel v Rakousku.

Na vrchol hory vás vyveze, kromě typických vleků, a sedačkových lanovek, i jedna kabinková lanovka. Bürgealpe je vysoká asi 1267 metrů a je tedy o něco vyšší než náš Ještěd. Místní středisko nabízí osm sjezdovek s různými stupni obtížnosti. Na své si přijdou začátečníci i náročnější lyžaři.

Charakteristika areálu - MariazellNadmořská výška: 870-1267 m
Počet a délka sjezdovek: 8 - 11 km
lehké / střední / těžké: 4 / 2 / 1
Lanovky / vleky: 3 / 2
Délka běžeckých tratí: 70 km
Internetové stránky: www.mariazell-buergeralpe.at

Mariazell však láká i běžkaře, kteří mohou změřit své síly na téměř 100 kilometrů dlouhých upravených tratích.

Co si ale počít v případě, že prší, nebo vás obloučky na sjezdovce přestanou bavit? "Můžete využít lezeckou stěnu v místnosti se spoustou žíněnek, aby se vám při tréninku nic nestalo. Hala je vhodná pro děti, ale i pro začátečníky, kteří si tu hlavně trénují svaly," ukazuje správkyně jednoho z místních hotelů.

Zvětšit mapy: Cesta do Mariazellu z Prahy nebo z Brna

"Druhá, větší hala je 8,5 metrů vysoká a má různé stupně obtížnosti. V zimě ji naši hosté využívají k tréninku a v létě se tu připravují předtím, než začnou lézt po skalách," vysvětluje.

Bazilika Narození Panny Marie v Mariazellu

Konkurence mezi hotely je v Mariazellu velká, a tak řada z nich hledá způsoby, jak své hosty nejlépe zabavit. Pokud lezení ve výškách nepatří mezi vaše oblíbené činnosti, můžete se nechat přemluvit třeba k využití sauny. Nabídka zcela jedinečného odpočinku je lákavá. Možná vás zarazí, že nenajdete bazének s ledovou vodou. "Většina návštěvníků většinou vyskočí ven z okna a zchladí se ve sněhu," usmívá se správkyně hotelu.

V zimě tady mají sněhové nadílky otužilci i lyžaři opravdu spoustu.

Ceny skipasů - Mariazellcelodenní
dospělý: 27 euro (cca 700 korun)
dítě: 13,50 eura (cca 350 korun)
týdenní
dospělý: 133 euro (cca 3.400 korun)
dítě: 66,50 eura (cca 1.700 korun)

mapa
Zobrazit střediska Mariazell a Mitterbach na větší mapě
autor: lub
Spustit audio